În seara de joi, 6 octombrie, a avut loc proiecţia filmului documentar „LEMN”, eveniment din partea a doua a programului european „KineDok 2022 powered by One World Romania”. După vizionarea filmului, spectatorii au avut plăcuta ocazie să o întâlnească pe Monica Lăzurean-Gorgan, care apare în dublă calitate de producator şi regizor.
În sinopsisul prezentat de Muzeul de Artă Vizuală care găzduieşte seria de documentare putem citi: „Tăierile ilegale sunt o afacere globală de miliarde. Alexander von Bismarck, descendent al «Cancelarului de Fier» şi director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, D.C. reuşeşte să urmărească, sub acoperire, maşinaţiunile comerţului ilegal cu lemn din pădurile europene. Unde ajung aceşti copaci şi cine obţine profiturile mari din vânzare? Problema politicii, corupţia şi indiferenţa autorităţilor este dezvăluită cu ajutorul unei camere ascunse. Scopul principal al lui von Bismarck nu este să expună o situaţie scandaloasă, ci să promoveze o schimbare în conştiinţa societăţii politice şi civile, şi un nou cod de conduită pentru economia globală şi consumatorii din lumea întreagă. «LEMN» este un thriller de mediu care vorbeşte despre pădure şi despre oamenii care trăiesc din comerţul cu lemn.”
Alături de Monica Lăzurean-Gorgan, regia filmului este semnată de Michaela Kirst şi Ebba Sinziger.
Activitatea profesională a Monicăi Lăzurean-Gorgan, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 2001), impresionează prin multitudinea de filme documentare şi coproducţii internaţionale, meritele sale culturale fiind recompensate prin invitaţia de a fi din anul 2020 membră cu drept de vot a Academiei Americane de Film, instituţia care decernează premiile Oscar.
Militantă activă, Monica Lăzurean-Gorgan comentează într-un interviu pe tema responsabilităţii civice şi ecologice: „Trebuie să conştientizăm că nu doar cei din sistem sunt de vină. Noi ce facem? Am luat acum doi ani o mobilă care s-a stricat cam rapid, o înlocuiesc, că e mai simplu decât să o repar. Iau cinci şerveţele în loc de un şerveţel sau în loc de un şervet din bumbac. Avem nevoie de o educaţie bună şi să susţinem ONG-urile. Noi suntem consumatorii, iar companiile au o cerere foarte mare pe piaţă. Sunt exporturi foarte multe. Până la urmă, noi suntem beneficiarii.”
VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓
Citeşte şi Regizoarea Monica Lăzurean-Gorgan aduce „LEMN” la Galaţi