“Vă puteţi înregistra la un internship, vă dau adresa de email, iar noi vom selecta cele mai bune CV-uri, pentru că există o selecţie, funcţie de mai multe criterii, inclusiv notele de la facultate. Apoi va avea loc o testare, apoi un interviu faţă în faţă cu un şef de departament”, aşa au fost întâmpinaţi, miercuri, în holul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, studenţii care s-au apropiat de standurile firmelor participante la târgul de internship „JobFest Galaţi", eveniment organizat de Liga Studenţilor din Galaţi, în parteneriat cu AJOFM Galaţi. La târg au participat peste 30 de firme interesate să angajeze, pe viitor, absolvenţi de studii superioare. Pentru acest lucru, angajatorii au oferit studenţilor cursuri interne – internship-uri – în cadrul cărora tinerii acumulează experienţă la viitorul posibil loc de muncă. Asta deoarece în perioada de internship tinerii învaţă în ce constă munca pe care ar trebui să o facă, iar angajatorii află care sunt calităţile studenţilor. Astfel, la absolvirea studiilor universitare, tinerii ar putea fi angajaţi de firmele în care au urmat internship-uri. Totodată, un curs de internship pe un CV reprezintă un atu la angajarea unui tânăr absolvent, căci un astfel de curs se consideră experienţă – o cerinţă de care se lovesc toţi absolvenţii atunci când încearcă se să angajeze pentru prima oară.
În aceste condiţii, în ultimii ani, clasicele târguri de ocupare a forţei de muncă au început să lase loc unor alte modalităţi prin care angajatorii îşi selectează viitorii angajaţi. Unele firme aleg să ofere tinerilor studenţi sau absolvenţilor de studii superioare internship-uri, care se deosebesc de cursurile de pregătire la locul de muncă, unde beneficiarii plătesc o taxă de participare. Din contră, la internship-uri, cursanţii nu doar că nu plătesc nimic, ci în unele cazuri pot câştiga ei înşişi bani din partea firmelor.
"Faţă de cursurile de pregătire, care se plătesc, stagiile de internship nu se plătesc. Studenţii învaţă la locul de muncă ce presupune activitatea acolo, acumulează experienţă care poate fi apoi un bun atu la CV. În plus, multe din firmele care oferă internship-uri doresc ca la finalul acestor stagii să şi angajeze studenţii", a declarat Georgiana Doraşcu, preşedinta Ligii Studenţilor din Galaţi, organizatoare a târgului JobFest Galaţi.
Că stagiile de pregătire au devenit, în ultimii ani a devenit, o nouă modalitate a angajatorilor de a-şi selecta viitorii angajaţi au recunoscut-o, la târgul de miercuri, şi reprezentantele unei companii olandeze de echipamente navale care funcţionează la Galaţi: “Este ca o racolare a viitorilor angajaţi. Programul de lucru la un astfel de internship este un program normal de muncă, de opt ore, cu pauză de masă. Vineri aveam o «happy hour» unde ne întâlnim toţi angajaţii şi discutăm… Pur şi simplu un intern are posibilitatea de a gusta din viaţa reală într-o firmă, lucru pe care nu îl poate cunoaşte doar din facultate”.
Unele dintre internship-urile oferite de firme au fost gratuite, altele, din contră, au inclus şi posibilitatea tinerilor de a câştiga un ban în plus. Însă, indiferent dacă vor fi plătiţi sau nu în cadrul internship-urilor, studenţii s-au arătat dornici să se înscrie la astfel de stagii de pregătire, considerând că informaţiile dobândite în facultate nu sunt suficiente pentru a garanta un loc de muncă după absolvirea studiilor universitare. “Nu, nu e suficientă facultatea pentru a te angaja. Poate că înveţi teretic multe lucruri, dar nu ai experienţă. Iar când te angajezi, angajatorul spune «ştii teoria dar ai nevoie de practică, iar eu nu am timp să te învăţ», de aceea sunt bune astfel de cursuri”, a spus Ionuţ, student în anul II la ASE. “Ofertele sunt foarte tentante. De multe ori, nagajatorii caută tineri cu experienţă iar un astfel de internship se adaugă la CV ca şi experienţă”, a spus Paul Pleşcanu, student în anul II la Facultatea de Inginerie Mecanică.