24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Datorită interesului larg de care se bucură procesul de restituire a proprietăţilor, ne-am propus să prezentăm, în câteva materiale succesive, principalele prevederi ale Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.278 din 17 mai 2013. În ziarul de astăzi, vom prezenta măsurile pentru finalizarea restituirii în natură.
Prima măsură este constituirea Comisiilor locale pentru inventarierea terenurilor agricole, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii. În termen de 180 de zile de la constituire, comisiile întocmesc situaţia terenurilor agricole şi forestiere aflate în domeniul public sau privat al statului, al comunelor, oraşelor şi municipiilor, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, pe fiecare comună, oraş şi municipiu. Până la întocmirea acestei situaţii se suspendă emiterea hotărârilor de validare/invalidare de către comisiile judeţene de fond funciar, eliberarea titlurilor de proprietate şi punerea în posesie de către comisiile locale de fond funciar, precum şi orice alte proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar. Această suspendare nu operează în cazul hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile. Situaţiile întocmite de Comisiile locale de inventariere se centralizează pe judeţe, de Comisiile judeţene de fond funciar. În continuare, Agenţia Domeniilor Statului şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în termen de 60 de zile de la primirea situaţiilor centralizate pe fiecare judeţ, demarează procedurile necesare pentru trecerea terenurilor aflate în proprietatea publică a statului, în proprietatea privată a statului, pentru a putea fi restituite. După preluarea acestor terenuri, Agenţia Domeniilor Statului aduce la cunoştinţa Comisiilor judeţene de fond funciar disponibilul de teren pe fiecare comună, oraş şi municipiu. Predarea acestor terenuri către Comisiile comunale, orăşeneşti şi municipale de fond funciar, cărora le revine obligaţia punerii în posesie, se face numai după validarea de către Comisia judeţeană a propunerilor de punere în posesie pe aceste terenuri, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2015.
În situaţia în care restituirea terenurilor agricole sau forestiere nu este posibilă pe vechile amplasamente, persoanelor îndreptăţite li se va atribui teren pe un alt amplasament.
Atribuirea terenurilor se face în ordinea de înregistrare a cererilor iniţiale de restituire.
Comisiile comunale, orăşeneşti, municipale şi judeţene de fond funciar au obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate până la data de 1 ianuarie 2016.
În materialele următoare ne vom referi la măsurile compensatorii şi la măsurile privind urgentarea soluţionării cererilor de restituire.
Persoanele care se consideră lezate de autorităţile publice trebuie să ştie că Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului le stă la dispoziţie pentru a le apăra drepturile  şi libertăţile în raporturile cu autorităţile publice şi poate fi contactat telefonic la numărul 0236/32.00.10 şi pe e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. De asemenea, acordă audienţe de luni până joi, între orele 9 – 16, şi vineri, între orele 9 – 12, la sediul situat în Galaţi, Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunării, în clădirea Camerei de Conturi.
Expert, Liviu COMAN-KUND


Articole înrudite