Datorită interesului larg de care se bucură finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor, interes manifestat atât în cadrul audienţelor acordate, cât şi prin intermediul a numeroase petiţii, ne-am propus să prezentăm, în câteva materiale succesive, principalele prevederi ale Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.278 din 17 mai 2013. În ziarul de astăzi, vom prezenta măsurile compensatorii.
Cererile de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România, care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură, se soluţionează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte. Pentru realizarea în concret a acestor măsuri, se constituie Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor. Comisia Naţională preia atribuţiile Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi are, printre altele, competenţa de a emite deciziile de compensare a imobilelor. În acest scop, entităţile învestite de lege transmit Secretariatului Comisiei Naţionale deciziile prin care propun acordarea de măsuri compensatorii, împreună cu documentaţia aferentă. După parcurgerea procedurii de verificare şi evaluare, valoarea imobilului care face obiectul propunerii se exprimă în puncte, un punct valorând un leu. În urma validării propunerii, această valoare se înscrie în decizia de compensare prin puncte a imobilului preluat abuziv, care se va emite de Comisia Naţională.
Titlurile de valoare nominală emise de Ministerul Finanţelor Publice în temeiul Legii nr.10/2001, până la data de 21 mai 2013 şi nevalorificate se convertesc în puncte prin decizia de compensare a Comisiei Naţionale, după depunerea cererii de convertire şi a titlurilor de valoare nominală în original de către persoana îndreptăţită. Punctele stabilite prin decizia de compensare emisă pe numele titularului dreptului de proprietate sau al moştenitorilor săi nu pot fi afectate de măsuri de plafonare. Dacă decizia se emite pe numele altor persoane, se acordă un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului stabilită la nivelul Comisiei Naţionale, fără a se putea depăşi această valoare. În cazul în care din documentele depuse la dosar nu rezultă preţul plătit fostului proprietar, punctele acordate se plafonează la 15% din valoarea stabilită la nivelul Comisiei Naţionale. Decizia de compensare se comunică persoanelor îndreptăţite în termen de 45 de zile de la data emiterii. În caz de invalidare, decizia motivată se comunică în termen de 60 de zile de la data emiterii.
În vederea valorificării punctelor acordate ca măsură compensatorie, se constituie Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, administrat de Agenţia Domeniilor Statului, alcătuit din terenuri agricole şi alte imobile care nu fac obiectul retrocedării în natură. Până la 1 iulie 2014, Agenţia Domeniilor Statului publică pe pagina sa de internet lista imobilelor din Fondul naţional. Până la 1 ianuarie 2015, Comisia Naţională va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul naţional. Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorificate prin achiziţionarea de imobile din Fondul naţional la licitaţiile publice naţionale, care se vor organiza începând cu data de 1 ianuarie 2016.
În termen de 3 ani de la emiterea deciziei de compensare prin puncte, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, deţinătorul poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar. În acest caz, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor emite anual titluri de plată pentru cel mult 14% din numărul punctelor acordate, ultima tranşă reprezentând 16% din acest număr. Sumele cuprinse în aceste titluri se plătesc de Ministerul Finanţelor Publice în termen de cel mult 180 de zile de la emitere.
Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de data de 21.05.2013, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, definitive şi irevocabile la aceeaşi dată, se face în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014. Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 5.000 lei. Pentru plata acestor sume Comisia Naţională va emite titluri de despăgubire, pe baza cărora Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor va emite titluri de plată, care se vor plăti de către Ministerul Finanţelor Publice în cel mult 180 de zile de la emitere.
Obligaţiile privind emiterea titlurilor de despăgubire stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile la data de 21.05.2013 se vor executa potrivit procedurii de acordare a măsurilor compensatorii prevăzute de Legea nr.165/3013.
În materialul următor, care este şi ultimul, ne vom referi la măsurile privind urgentarea soluţionării cererilor de restituire.
Persoanele care se consideră lezate de autorităţile publice trebuie să ştie că Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului le stă la dispoziţie pentru a le apăra drepturile şi libertăţile în raporturile cu autorităţile publice şi poate fi contactat telefonic la numărul 0236/32.00.10 şi pe e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. . De asemenea, acordă audienţe de luni până joi, între orele 9 – 16, şi vineri, între orele 9 – 12, la sediul situat în Galaţi, Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunării, în clădirea Camerei de Conturi.
Expert, Liviu Coman-Kund