15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Măsuri anticaniculă pentru văcuţe
Măsuri anticaniculă pentru văcuţe
Nu doar oamenii suferă de căldură, ci şi animalele, aşa că nu e de mirare că unii proprietari iau măsuri să le ferească de caniculă. Asta mai ales dacă animalele cu pricina sunt „baza afacerii”. Aşa se face că nu mai puţin de 150 de văcuţe ale unei ferme din localitatea Folteşti stau la răcoare când vin de la păscut. Ele sunt ferite de caniculă având ditamai ventilatoarele amplasate în hala unde se odihnesc după păscut. Saivanul cu ventilatoare gigant le asigură o temperatură de maxim 20 de grade Celsius şi apă proaspătă din fântâni de adâncime. Instalaţia de aer condiţionat pentru vaci a costat circa 2.000 de euro şi este unică în zonă. Dar cum ferma cu ventilator pentru vaci produce produse lactate 100% eco, văcuţele nu trebuie stresate şi nici chinuite.
„Dacă stau la temperaturi de peste 20 de grade, când le mulgem nu mai dau destul lapte şi sunt stresate. De aceea a trebuit să facem o astfel de investiţie, bună mai ales atunci când este caniculă. Nu încap toate vacile deodată, aşa că, odată ajunse de la păscut, le punem pe rând la răcoare”, a spus  şeful de fermă Ionel Tudor.
Ca să nu se îmbolnăvească, la întoarcerea de pe imaş animalele nu intră direct în vâltoarea ventilatoarelor. Le aşteaptă apa din fântână, umbra ţarcurilor şi saivanele ventilate natural, cu toate gurile de vizitare deschise. După acomodare, sala ventilatoarelor, premergătoare camerei cu mulgători automate, se umple treptat cu animale. Prin rotaţie, toate văcuţele trec de două ori prin sala cu răcoare, unde stau cam o oră, o oră şi jumătate. Până la urmă, chiar dacă a investit ceva în confortul văcuţelor, proprietarul fermei e mulţumit, deoarece producţia de lapte nu suferă din cauza căldurii.


Articole înrudite