10 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Magia acuarelei lui Corneliu Drăgan-Târgovişte, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi (FOTO)
Magia acuarelei lui Corneliu Drăgan-Târgovişte, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi (FOTO)

Încă de la începutul vernisajului, directorul muzeului, dr. Dan Basarab Nanu, a relevat importanţa acestui eveniment. O expoziţie ce pune pe simeze lucrările lui Corneliu Drăgan-Târgovişte, nu poate fi decât o rară ocazie de a cunoaşte un mare maestru al unui gen de artă care în România nu are multe nume mari.
Cartea de vizită a pictorului, bucureştean de origine, dar stabilit în Târgovişte, este copleşitoare: membru al Societăţii de Acuarelă Birmingham, membru asociat al Societăţii Naţionale de Acuarelă, San Pedro, California, membru fondator al Clubulului  Artiştilor Acuarelişti din România, membru al Fundaţiei Taylor, Paris. Lucrările sale pot fi găsite în zeci de galerii de artă şi colecţii din întreaga lume, are participări şi colaborări cu publicaţii, practică pictura bisericească sau organizează ateliere de creaţie.
La Galaţi, expoziţia a fost vernisată în seara zilei de 22 martie 2023, sub titlul de „Nostalgie - Creaţie - Persistenţă”, a doua zi fiind în program şi o demonstraţie practică în direct, unde spectatorii au putut admira şi învăţa modul prestigios al tehnicii artistului.
Curatorul expoziţiei, profesorul Gheorghe Miron, şi-a exprimat admiraţie pentru arta domnului Drăgan-Târgovişte, pentru pregătirea minuţioasă a conceptului, sau cum a spus el: „artistul ştie de la început ceea ce face, ca apoi să înceapă să se joace cu lumina şi culorile”.
Laurenţiu Guţică, de la Muzeul Judeţean Olt, comenta despre Corneliu Drăgan-Târgovişte: „Apa, culoarea şi hârtia sunt elementele primordiale pe care puterea gândului, spontaneitatea exprimării trăirilor lăuntrice, discernământul estetic al lui Corneliu Drăgan le sedimentează în albia infinită a timpului care curge ireversibil. În tehnica acuarelei nu e loc de ezitări sau experimente plastice. Totul trebuie făcut fulgerător, contracronometru, în fracţiunea secundei. Greşelile distrug iremediabil compoziţia. Ca să lucrezi într-un asemenea gen artistic trebuie să ai minte brici, de inginer, o mână de chirurg şi un suflet de artist adevărat. Acuarela trebuie să aibă nerv, fluenţă şi versatilitate.”
La vernisajul expoziţiei de la Galaţi, pictorul a declarat că munca sa este „spontană, se desfăşoară în timp scurt, culoarea ce difuzează în apă are legile ei, arta acuarelei fiind să ştii când să te opreşti şi când să intervii”.
O luptă cu timpul, pe care cei care lucrează în alte tehnici, ca uleiul sau acrilicele, nu o întâmpină, dar care, după cum spunea criticul de artă Ana Amelia Dinca, duce la „alternanţa dintre diluţie şi culoarea condusă la punctul de intensitate, care atrage după sine un contrast şi o expresivitate ce fac acuarela placută ochiului”.

Galerie de imagini disponibilă mai jos!


Articole înrudite