21 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lucruri pe care trebuie să le știi despre întreținerea unui aragaz
Lucruri pe care trebuie să le știi despre întreținerea unui aragaz

Fiecare gospodărie are în bucătărie un aragaz. Ca aparat electrocasnic de sine stătător sau încorporat în mobila de bucătarie, acesta este piesa esențială care asigură realizarea rețetelor preferate. În funcție de preferințe, buget sau spațiu, puteți opta pentru un aragaz mai mare sau mai mic, emailat sau din inox, pe gaz, electric sau mixt și lista opțiunilor ar putea continua. Găsiți pe piață o mare diversitate de modele cu diferite tipuri de plite sau cuptoare, de diverse culori sau clase energetice, având mai multe sau mai puține funcții. 

Indiferent de tipul aragazului pe care îl aveți în dotare, este foarte importantă întreținerea acestuia, dacă doriți să aibă o viață cât mai lungă. Și, când vorbim de întreținere, începem chiar de la achiziționarea acestui electrocasnic, deoarece vă puțeti informa despre ușurința întreținerii acestuia înainte de a hotărâ ce model veți cumpăra. De exemplu, cum cel mai greu de curățat este cuptorul, puteți opta pentru un aragaz cu cuptor catalitic sau cu piroliză, deoarece acestea reduc foarte mult munca de curățare. Cel catalitic folosește un proces de absorbție a impurităților și de ardere a acestora, când temperatura în interiorul cuptorului ajunge la valoarea de 200 °C. Cuptorul cu piroliza, disponibil doar pe unele modele electrice, are o funcție specială de autocurățare, care presupune funcționarea la 500 °C, timp de doua ore, dupa care se sterge interiorul aparatului răcit cu o cârpă ușor umedă. Cuptorul emailat, care este cel mai întâlnit în dotarea unui aragaz, se curăță ușor deoarece murdăria nu patrunde în pereții acestuia, dar curățarea trebuie făcută după fiecare utilizare.

Plita aragazului este cea mai utilizată și cea mai dispusă spre a fi murdărită, de aceea e bine să știți, înainte de achiziționarea unui aragaz, ce fel de întreținere urmează să faceți. Pe piată găsiți diverse modele și fiecare presupune un mod specific de curățare.

-Plita cu gaz, care este cea mai inâlnită și utilizată, se curăță cel mai greu, avand și mai multe componente.

-Plita pe gaz cu sticla elimină unele din neajunsurile plitei clasice cu gaz, fiind ceva mai ușor de curățat.

-Plita electrica este mai ușor de curățat, dar poate fi pătată de eventualele depuneri de pe fundul vaselor de gătit folosite.

-Plita cu inducție este cel mai ușor de curățat deoarece are suprafață netedă, dar pe aceasta pot fi folosite doar vase de gătit speciale.

Întreținerea unui aragaz începe cu instalarea acestuia, de către o persoana autorizată, care va urmări racordarea corecta la rețeaua de gaz și/sau curent. Acest aspect este foarte important, deoarece puteți pierde garanția aparatului dacă nu respectați normele. Imediat după instalare, curățați aragazul înainte de a-l folosi, conform instrucțiunilor specifice din manualul de utilizare. Învățați despre modul de funcționare și utilizare al noului electrocasnic, deoarece puteți evita eventualele neplăceri cauzate de o utilizare defectuoasă.

Pentru întreținerea de zi cu zi a unui aragaz, următoarele sfaturi vă pot fi de ajutor:

  • Întrerupeți alimetarea aragazului cu electricitate, înainte de curățarea acestuia;
  • Curățați aparatul, preferabil, dupa fiecare utilizare;
  • Folosiți produse speciale de curățat pentru aragaz;
  • Daca există pete vechi, uscate, aplicați o soluție de curățare, așteptați un interval de timp să acționeze și apoi spălați și clătiți;
  • Înainte de curățarea cuptorului, scoateți piesele mobile din acesta;
  • Grătarul plitei se spală separat și, dacă folosiți substanțe puternice, acide, clătiți din abundență la scurt timp, pentru îndepărtarea totală a acestora;
  • Arzătoarele plitelor pe gaz se curăță cu apă și detergent și se usucă cu o carpă uscată;
  • Curățați suprafețele în funcție de materialul din care sunt făcute (inox, email, sticlă, etc.) cu substanțe speciale pentru fiecare tip de suprafață.

Ce să nu faceți pentru a putea menține în bune condiții un aragaz:

  • Nu spălați grătarul plitei si arzătoarele în mașina de spălat vase;
  • Nu folosiți materiale sau substanțe abrazive, nici obiecte ascutite când curățați aragazul;
  • Nu forțați mânerul ușii cuptorului sau butoanele, dacă acestea se mișcă greu;

Dupa o curățare mai temeinică verificați poziția butoanelor și a racordurilor înainte de repunerea în funcțiune a aragazului.

În vederea siguranței dumneavoastră, pentru orice problem aparută în utilizarea unui aragaz, cereți ajutorul unui specialist și urmați instrucțiunile acestuia.


Articole înrudite