„Elixirul dragostei” este o operă (melodramma giocoso) în două acte de Gaetano Donizetti, care a avut premiera la „Teatro della Canobbiana” din Milano pe 12 mai 1832, faima sa răspândindu-se vertiginos, în următorii treizeci de ani de la lansare opera fiind deja interpretată în treizeci şi şase de ţări şi tradusă în paisprezece limbi. Compusă în două săptămâni conform legendei, „Elixirul dragostei” îşi datorează naşterea competiţiei unui teatru milanez faţă de celebra La Scala.
Acţiunea are loc într-un sat basc de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, acolo unde Nemorino, un tânăr sătean naiv şi timid, este îndrăgostit de frumoasa Adina, o bogată moştenitoare arogantă şi cultă. Dispreţuit de tânăra fată, Nemorino cumpără un elixir magic de la un şarlatan, doctorul Dulcamara. De fapt, este o sticlă de vin de Bordeaux care scufundă pe credulul Nemorino într-o veselie neobişnuită şi o indiferenţă curioasă atunci când află despre căsătoria iminentă a Adinei cu infatuatul sergent Belcore. Pentru a cumpăra o sticlă nouă din preţiosul „elixir al iubirii”, Nemorino se alătură regimentului rivalului său. O moştenire providenţială va dezlega firele acestei delicioase comedii sentimentale: Nemorino se va îmbogăţi şi se va putea căsători cu Adina, ceea ce va confirma cu siguranţă „eficacitatea” celebrului elixir al lui Dulcamara.
Considerată una dintre cele mai reuşite „opera buffa”, „Elixirul dragostei” atinge un echilibru perfect între eficienţa comică a libretului în fuziune cu subtilitatea scrierii muzicale. Originalitatea şi magia acestei capodopere rezidă în echilibrul special între farsă şi pictura romantică a sentimentului iubirii. Iar râsul comediei reuşeşte întotdeauna o emoţie tandră şi adevărată, care este semnul distinctiv al lui Donizetti, făcând deliciul spectatorilor.
Teatrul din Galaţi prezintă această operă în regia artistică lui Adrian Mărginean care conduce o echipă formată din Adelina Diaconu (Adina), Adrian Mărginean (Nemorino), Dominic Cristea (Dulcamara), Constantin Lupu (Belcore), Florentina Soare (Gianetta), Ovidiu Ghioc (asistentul lui Dulcamara), Victoria Sorocaleti (Caporalul), Andrei Antohi, Marius Bacalu, Elvis Butunoi, Alexandru Macovei, Bogdan Pârvu (Soldaţii). Orchestra teatrului este dirijată de Cristian Sandu, scenografia fiind semnată de Rodica Gherghinoiu, costumele fiind creaţia Rodicăi Gherghinoiu şi a lui Simion Mărculescu.
Înspre finalul stagiunii, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” prezintă cu virtuozitate acest spectacol, îndemnând iubitorii de muzică la ceea ce spunea şi Donizetti în actul 1, „distrează-te şi bucură-te de toate, în acest fel să ai o inimă liberă”.
VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓
Autor Cornel GINGĂRAŞU