09 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Jandarmii gălăţeni, dotaţi pentru a interveni în cazul animalelor sălbatice
Jandarmii gălăţeni, dotaţi pentru a interveni în cazul animalelor sălbatice
Legea organizării şi funcţionării Jandarmeriei Române este pe cale de a fi modificată cu un articol care să stipuleze clar posibilitatea ca jandarmii să poată fi dotaţi cu tehnica necesară intervenţiilor pentru cazurile în care apar probleme din cauza animalelor. Asta deoarece jandarmii au fost nevoiţi să intre în contact cu animalele sălbatice. De asemenea, în cazurile de braconaj în care animalele sunt prinse în capcane şi nu au decedat, acestea trebuie eliberate imediat. Neavând dotarea necesară, jandarmii nu se pot apropia de aceste animale decât după tranchilizarea lor, activitate care se face prin implicarea altor instituţii cu atribuţii în domeniu, pierzându-se de cele mai multe ori timp important pentru salvarea vieţii animalului respectiv. Această lacună legislativă va fi rezolvată printr-un proiect de completare a legii de organizare şi funcţionare a instituţiei, în acest moment proiectul aflându-se la Senat, termenul constituţional pentru dezbatere şi votul final fiind data de  2 octombrie 2017. Iniţiativa legislativă depusă în dezbatere la Senat prevede ca jandarmii să fie dotaţi cu mijloace tehnice specifice intervenţiilor cu animale sălbatice, măsură inspirată din ultimele cazuri prezentate în mass-media cu jandarmi care nu au putut interveni rapid pentru anihilarea unor animale sălbatice periculoase şi care au produs prejudicii cetăţenilor unor localităţi. 
„Din experienţă s-a simţit nevoia să fim dotaţi cu materiale şi mijloace specifice pentru a putea interveni într-un mod profesionist în rezolvarea acestor cazuri. Este o realitate faptul că, atunci când am fost sesizaţi privind prezenţa unor animale periculoase, în zonele locuite, jandarmii se deplasau la faţa locului, dar nu existau mijloace legale de a folosi ceva împotriva animalelor sălbatice. Singura metodă prin care jandarmii au putut acţiona a fost izolarea zonei apoi, prin zgomote, se încerca îndepărtarea animalelor respective”, a spus col. Dănuţ Vasilică, comandantul IJJ Galaţi. Au fost situaţii în care animalele, prinse în capcane improvizate, neautorizate sau capturate în condiţii pur empirice, au fost rănite sau chiar mai rău. Ne putem aducem cu toţii aminte de cazul „Ursuleţul de la Sibiu”. 
La data de 27 iunie, cu un vot de 261 pentru, 2 contra şi 2 abţineri, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege în următoarea formă:
Articol unic. – După articolul 29 din Legea 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1175 din 13 decembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 291, cu următorul cuprins:
„Art. 291. – (1) În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru:
îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora;
imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane.
(2) Produsele medicale veterinare care conţin substanţe din categoria psihotrope, precum şi cele care conţin substanţe aflate sub control naţional pot fi utilizate în vederea imobilizării sau capturării animalelor de către personalul specializat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de profesie medic veterinar, cu respectarea prevederilor în vigoare.
(3) Armele tranchilizante şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei Române cu studii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar.
(4) Deţinerea şi gestionarea produselor medicinale veterinare prevăzute de alin.(2) sunt în responsabilitatea medicilor veterinari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu respectarea prevederilor Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, cu modificările şi completările ulterioare”. 
Făcând o analiză a numărului de apeluri primite de către Jandarmeria Galaţi în perioada 2016 şi ianuarie – iulie 2017, situaţia arată că în 2016 jandarmii gălăţeni au fost solicitaţi pentru 43 de misiuni legate de animale. 37 au fost sesizări despre câinii periculoşi, unde jandarmii au dat 23 de avertismente şi şapte amenzi de 1.400 de lei. În cinci cazuri a fost vorba despre şerpi văzuţi în vecinătatea locurilor publice, dar în aceste cazuri animalele nu au fost găsite. Într-un caz sesizarea a fost legată de un cal lăsat pe un drum public. Proprietaul nu a fost găsit dar animalul a fost dus pe câmp şi priponit. În 2017, din ianuarie şi până în iulie, jandarmii gălăţeni au intervenit la 12 misiuni ce implicau animale. 10 au fost legate de câini periculoşi iar jandarmii au dat amenzi de 900 de lei. Un caz a fost legat de un roi de albine iar jandarmii au izolat zona şi au contactat crescători autorizaţi. Ultimul caz a fost legat de prezenţa unui mistreţ în zona Turn Tv. Animalul a fost fugărit din zona populată spre habitaclul său natural din zona nepopulată. 

Articole înrudite