22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul încă nu are contracte cu firmele de deszăpezire
Galaţiul încă nu are contracte cu firmele de deszăpezire

Comandamentul de iarnă care trebuie să pună la punct pregătirea pentru sezonul rece a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni, la Prefectură, cu participarea secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Cătălin Chiper.

Conform spuselor secretarului de stat, concluziile au fost că, la nivelul judeţului Galaţi, lucrurile sunt "oarecum satisfăcătoare", cu toate că nici până în acest moment nu au avut loc licitaţiile cu firmele care vor deszăpezi judeţul. Termenul pentru încheierea contractelor cu firmele care vor deszăpezi drumurile judeţene este 1 noiembrie, şi pentru deszăpezirea drumurilor naţionale, în maxim 10 zile vor avea răspunsurile cu privire la acestea. "Am avut discuţii cu cei de la CNADR, ne-au dat raportări parţiale şi situaţia din mai multe judeţe care se îmbunătăţeşte în sensul că apar contractele conform prevederilor normativ în vigoare. Din discuţii, lucrurile sunt foarte clare - ei au organizat, în termenele legale, toate procedurile. Rugăminte a fost de a urgenta cât mai mult aceste proceduri, în termen, 15 noiembrie. Problema a fost neprezentarea firmelor la aceste licitaţii", a spus Chiper. Conform adăugării prefectului judeţului, Emanoil Bocăneanu, cu privire la această chestiune, la Galaţi s-a întârziat deoarece a fost depusă o contestaţie.

În ceea ce priveşte planul de intervenţie pentru iarna care va veni, Cătălin Chiper a ţinut să precizeze că este foarte bine întocmit. "Şi la drumurile judeţene, şi la cele naţionale, există utilaje proprii pregătite pentru intervenţia în caz de nevoie. Judeţul Galaţi are şi un specific anume din punct de vedere al reliefului, trebuie atenţie mare pentru a nu avea probleme. Sunt avute în vedere persoanele cu nevoi speciale, gravidele, cei dializaţi sau cei cu probleme de sănătate speciale. La nivelul Prefecturii şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au luat măsurile necesare, s-a întocmit un plan bun. (...) Sunt în termen toate procedurile. Spre deosebire de anii trecuţi, am încercat să facem aceste proceduri mai din timp", a spus secretarul de stat Chiper.

De asemenea, şi cei de la Electrica sunt pregătiţi în sensul că au pus la punct un plan de intervenţie pentru a fi evitată întreruperea energiei electrice pentru o durată lungă.

În ceea ce priveşte problema drumurilor, Cătălin Chiper a spus că e de preferat să fie închise drumurile sau segmentele de drumuri care prezintă risc pe timp de viscol pentru a fi protejată viaţa oamenilor. În cazul în care vor fi cetăţeni blocaţi în trafic, la nivelul tuturor judeţelor este asigurat un spaţiu de cazare unde aceştia vor putea aştepta până când este deszăpezit drumul, acordându-li-se un minimum de ajutor, precum un ceai cald şi o gustare.

Şi situaţia sinistraţilor care sunt nevoiţi să petreacă iarna în locuinţele modulare este monitorizată, secretarul de stat Cătălin Chiper menţionând că, în permanenţă, sunt primite informaţii cu privire la situaţia fiecărei localităţi şi fiecărei persoane în parte. În privinţa facturilor aferente încălzirii, acesta a precizat că a mai spus şi înainte, ca oamenii din locuintele modulare să nu trebuiască să plătească. Conform spuselor prefectului judeţului, cea mai mare parte a acestor cheltuieli a fost acoperită. Un număr de 207 de persoane locuiesc în astfel de spaţii modulare.


Articole înrudite