Un animal de companie presupune atâta responsabilitate cât pentru un copil - este opinia medicului veterinar Dan Georgescu, care recomandă o şedinţă de consiliere înaintea adopţiei propriu-zise. Este bine ştiut faptul că un căţel este dependent de atenţia şi timpul stăpânului, pentru că trebuie scos afară de cel puţin două ori pe zi. În plus, afecţiunea celui care adoptă căţelul este crucială pentru atitudinea animalului, care poate deveni violent în cazul în care el este neglijat.
”În primul rând trebuie să ne hotărâm ce căţel căutăm, pentru că odată cu dimensiunea animalului creşte şi investiţia financiară. Apoi trebuie să vedem de ce spaţiu dispunem, pentru că una e să creştem un căţel de 5 kilograme şi altceva e la 13 kilograme, iar bunăstarea animalului trebuie să fie prioritară”, spune medicul.
Spaţiul trebuie pregătit înainte de a aduce căţelul în casă şi trebuie dotat cu boluri pentru mâncare şi apă, neapărat jucării pentru ros, ca să nu fie tentat de pantofi, lesă, zgardă şi mâncare. Vizita la medicul veterinar este obligatorie pentru verificarea stării de sănătate şi pentru stabilirea tipului de mâncare cu care va trebui hrănit. Vaccinurile, deparazitările externe şi interne se vor face în funcţie de greutate şi nevoi. Se va întocmi carnetul de sănătate, în care vor fi trecute toate intervenţiile medicului, pentru ca stăpânul să ştie exact când să meargă cu animăluţul la noi controale.
Câinele poate fi adoptat din padocuri, de la crescători, organizaţii care se ocupă cu salvarea lor sau ecarisaj. Se poate verifica şi cât de sociabil este câinele făcând un test grăitor luându-i-se mâncarea. Dacă vă muşcă există posibilitatea ca el să muşte şi mâna stăpânului. De obicei acest test se face pentru câinii adulţi.
După adopţie este recomandat să mergeţi cu noul membru al familiei la lecţii de dresaj, în special dacă animalul este de talie mare. El va fi mai disciplinat şi ascultător, aspect crucial pentru momentele când ieşiţi cu el afară şi contactul cu oamenii este inevitabil.