27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

"Credem că în acest an vom fi capabili să avem o reorganizare administrativă pentru a diminua numărul autorităţilor locale, pentru a diminua birocraţia şi pentru a creşte autonomia oraşelor, satelor şi de a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu deciziile lor proprii decât să aibă o decizie centralizată", declara preşedintele României, Traian Băsescu, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic în luna iunie. Acest proiect de reorganizare administrativ-teritorială a României propus de PDL şi şeful statului ar presupune o suprapunere a 8 judeţe peste actualele regiuni de dezvoltare, caz în care România ar fi împărţită după cum urmează: Moldova de Nord (care include oraşele Bacău, Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Vaslui şi capitala Iaşi), Moldova de Sud (Galaţi, Buzău, Brăila, Vrancea, Tulcea şi capitala Constanţa), Muntenia (Piteşti, Târgovişte, Călăraşi, Giurgiu, Alexandria, Slobozia şi capitala Ploieşti), Oltenia (Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Slatina cu capitala Craiova ), Bucureşti şi Ilfov, Banat (Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi capitala Timişoara), Crişana (Cluj, Bihor, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi capitala Cluj Napoca) şi o regiune denumită generic Centru (care cuprinde Sibiu, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi capitala Braşov), conform unor surse din PDL, aceste denumiri nefiind însă oficiale.
Proiectul a declanşat o serie de discuţii în societatea publică românească, ducând la apariţia altor variante de reorganizare, venite din partea USL şi UDMR.
Respingând varianta PDL, UDMR propune doar o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, dorind totodată un număr dublu de regiuni – 16. În acelaşi timp, USL propune două opţiuni de reorganizare: cea care ar presupune intrarea în vigoare din 2016 şi una secundară, prezentată de preşedintele PNL, Crin Antonescu, în care s-ar păstra totuşi cele 41 de judeţe actuale, suprapunând 16 regiuni de dezvoltare dar cu atribuţii sporite faţă de cele 8.
În urma acestor discuţii politice care nu au generat încă un rezultat, Consiliul Judeţului Galaţi a propus organizarea unui referendum pe tema reorganizării teritoriale, care ar fi trebuit să aibă loc pe 24 iulie. Acesta ar fi cuprins o singură întrebare: ”Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Galaţi prin modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale acestuia?", iar răspunsurile vor fi de tipul ”Da” sau ”Nu”. Referendumul nu va mai avea loc deoarece prefectul a făcut ceea ce a cerut partidul de guvernământ, adică a suspendat hotărârea CJ.
Monitorul de Galaţi a dorit să afle părerea cetăţenilor în legătură cu aceste decizii politice care desigur că produc schimbări în primul rând în viaţa lor. Astfel, din data de 4 iulie am postat online un sondaj de opinie în care oamenii sunt invitaţi să aleagă varianta de reorganizare care li s-a părut cea mai potrivită sau să spună dacă nu sunt de acord cu nicio formă de reorganizare. Cei mai mulţi dintre cititorii Monitorului de Galaţi au fost de părere că totul ar trebui să rămână aşa cum este în momentul de faţă. Aşadar, 45,6% dintre cei care şi-au exprimat opinia au spus că cea mai bună variantă ar fi cea actuală, 27% au optat pentru păstrarea actualelor judeţe, dar ca parte din euroregiuni economice pe modelul actualelor regiuni de dezvoltare, 21,9% sunt pentru varianta reorganizării şi desfiinţării judeţelor actuale, iar noile judeţe să fie pe modelul actualelor regiuni de dezvoltare (exact cele 8 existente acum) iar 5,5% şi-ar dori o reorganizare administrativ-teritorială în care să dispară actualele judeţe şi să se facă altele mai mari, printre care şi un judeţ format din teritoriile locuite acum preponderent de etnicii maghiari.
Sondajul a fost postat în data de 4 iulie iar până duminică, 17 iulie, 237 de cititori ai Monitorului de Galaţi varianta online au răspuns la întrebările prezente pe site-ul www.monitoruldegalati.ro, secţiunea sondaje de opinie.


Articole înrudite