15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Simpozion şi Expozitie marinărească dedicate Zilei Marinei Române la Galaţi
FOTO: Simpozion şi Expozitie marinărească dedicate Zilei Marinei Române la Galaţi

Evenimentul a fost organizat de Filiala Judeţeana Galaţi a ANCMRR " AL. I. CUZA" şi Filiala Galaţi a Ligii Navale Române, prin comandorul (r) Constantin Asofronie, preşedintele structurilor asociative organizatoare, în data de 12.08.2024 la Cercul militar Galaţi. Activitatea face parte din proiectul aniversar ”ANCMRR- 100”, instituit pentru pregătirea şi sărbătorirea în anul 2025 a centenarului structurii asociative ANCMRR, urmaşă a asociaţiei SORPA înfiinţată în anul 1925.
"Evenimentul s-a desfăşurat în colaborare cu Flotila Fluvială "Mihail Kogălniceanu" şi la acesta au participat mai multe entităţi din sfera de activitate navală, fiind a 3-a ediţie găzduită de Cercul militar Galaţi (Casa Armatei).
După deschiderea oficială cu intonarea Imnului de stat al României şi anunţarea invitaţilor, acesta s-a desfăşurat după următorul program:
- Flotila Fluvială ”Mihail Kogălniceanu” în contextul războiului din S-E Europei. Misiuni. Activităţi şi mesajul de Ziua Marinei. Contraamiral de flotilă Nicu Chirea, comandantul Flotilei Fluviale.
- Nava şcoală ”Mircea” la 85 de ani. Informare şi proiecţie foto şi video. Contraamiral de flotilă(rez.) Cornel Rogozan, fost cdt. Flt. Flv. şi comandor Mircea Târhoacă, fost comandant al navei între 2018-2023 şi cdt. al recentului marş al Navei Şcoală ”Mircea”.
- Personalitatea eroului-martir contraamiral Gheorghe Emanoil Koslinski. Evocare şi prezentare foto-video Geta Eftimie, director adj. Biblioteca ”V.A. Urechia” Galaţi, vechi colaborator al asociaţiei. Comandantul flotilei a propus Bibliotecii ocolaborare în găsirea de personalităţi navale demne pentru denumirea onorifică a unor nave militare existente sau viitoare, propunere acceptată de directorul adjunct al instituţiei.
- Construcţiile navale internaţionale şi româneşti în anul 2023 şi perspective. Prezentare video-foto ing. Valentin Popescu de la Asociaţia Constructorilor de Nave din România (ANCONAV), fost director tehnic al Şantierului Naval Damen Galaţi şi membru în echipa de coordonare a Colocviilor CN.
- Pregătirea viitorilor constructori de nave şi navigatori. În lipsa reprezentanţilor instituţiilor implicate, absente la această ediţie, comandorul(r) C. Asofronie a prezentat o informare din partea Facultăţii de Arhitectură Navală asupra programelor de studii, studenţilor/ masteranzilor/ absolvenţilor din 2024 (între care 6 ingineri militari), despre cursurile de pregătire a personalului navigant civil la CERONAV Galaţi, precum şi despre unicul curs de navigator la nivel liceal la Liceul Tehnologic (de Marină) ”Gl.m. N. Dumitrescu Maican” Galaţi.
Contraamiralul Nicu Chirea a prezentat situaţia instituţiilor de învăţământ militar de marină, începând cu Colegiul Naţional militar ”Al. I. Cuza” Constanţa, Şcoala Militară de Maiştri de Marină a Forţelor Navale ”Amiral Murgescu”, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” pentru studii universitare cu licenţă şi masterate, Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale Mangalia.
Deosebit de interesante s-au dovedit prezentările şi discuţiile despre Nava Şcoală ”Mircea” cu Cam.(r) C. Rogozan şi comandorul Mircea Târhoacă, fiind urmărite cu sufletul la gură de către participanţi, fiind prima dată când li se expune istoria acestei nave istorice, adevărată şcoală pentru personalul de marină de toate categoriile din ţară, dar şi din străinătate prin schimburile de cursanţi, un veritabil ambasador al Marinei Române şi României peste mări şi ţări, marşurile de instrucţie cele mai importante şi aventurile mai periculoase ale acestuia, fiind o temă de tratat în seriale TV şi cărţi. Mulţumim foarte mult celor doi invitaţi pentru onorarea simpozionului, Zilei Marinei la Galaţi şi navei aniversate la 85 de ani, cu menţiune specială pentru acceptul rectorului Academiei Navale pentru participarea comandorului Târhoacă, în condiţiile în care abia se întorsese din marşul de 43 de zile în Mediterana încheiat acum 3 zile!
Un mesaj de felicitare şi deschidere la colaborare în continuare a adresat doamna Antoaneta Crudu, preşedintele Asociaţiei Danubiana Galaţi- reconstituiri istorice, care a dăruit gazdei o carte despre istoria de 10 ani a asociaţiei, apoi a urat La mulţi ani tuturor navigatorilor şi constructorilor de nave prezenţi sau absenţi.
Din păcate, nici un reprezentant al administraţiei administraţiei publice locale nu a catadicsit să participe şi să salute participanţii, urmând desigur să aştepte primirea de onoruri din partea acestora de Ziua Marinei- 15 august!
La activitate au participat pe lângă membrii Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ”Al. I. Cuza” şi Ligii Navale Române, ca gazde, şi reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Galaţi- lt.col. Silviu Ivaşcu, adjunctul comandantului, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război- cpt.(rtr) Stan Turcu, preşedinte, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ”Regina Maria”- gl.bg.(rtr) dr. Ion Vulpe preşedinte de onoare al filialei judeţene, militari activi din Batalionul 284 Tancuri Galaţi ai ai unor unităţi de marină din Flotila Fluvială, precum şi alte persoane interesate. Din partea presei, a participat dl. prof.univ.hb. Pompiliu Comşa iar cronica evenimentului va fi difuzată pe internet de către comunicatorii asociaţiilor organizatoare.
În final, după concluzii, răspunsuri la întrebări, discuţii înte participanţi şi invitaţi, au fost făcute fotografii şi a fost vizionată Expoziţia cu tematică marinărească, ajunsă şi ea la a 3-a ediţie, cuprinzând lucrări de arte plastice, navomodele - col. (r) Vică Tănase, suveniruri, reviste, cărţi, plachete, medalii, fotografii, lucrări de matelotaj, echipament şi alte obiecte marinăreşti.
Comandorul (r) Constantin Asofronie a anunţat în premieră pentru lunile octombrie- noiembrie, repetarea unei Conferinţe itinerante la 105 ani de marină grănicerească, după ce în 2019 a organizat un astfel de eveniment inedit în 7 garnizoane cu ocazia centenarului acestei arme, iar în 2022 a reunit aici toate instituţiile de învăţământ de marină, la Conferinţa privind 150 de ani de învăţământ militar de marină început la Galaţi.
Prin acestea, asociaţiile urmăresc promovarea acestor locuri cu rol important în Marina Militară şi Civilă, construcţiile de nave, învăţământul de marină şi atragerea copiilor şi tineretului spre acest domeniu cu tradiţii pe malul bătrânului Danubiu.
Organizatorii mulţumesc participanţilor pentru onorarea Zilei Marinei alături de asociaţii, ocazie cu care urează sănătate şi LA MULŢI ANI marinarilor şi constructorilor navali!", a consemnat, comandor(r) Aurelian Popoiu. FOTO, mai jos!


Articole înrudite