02 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi
FOTO: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi

Ziua de cinstire a Sfântului Apostol Andrei, primul apostol al lui Hristos, ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, dar şi al întregii Românii, reprezintă pentru clericii şi credincioşii din această parte a ţării prilej sporit de rugăciune, comuniune şi binecuvântare.
Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul acestei sărbători au culminat sâmbătă, 30 noiembrie 2024, în ziua de cinstire a Sfântului Andrei, cu săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii de către cinci ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de preoţi şi diaconi.
Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea andreiană de la Galaţi s-au închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfinţilor Tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de Eghina şi Luca al Crimeei şi la cele ale Sfântului Ierarh Nicolae, aşezate spre venerare în baldachinul din proximitatea Catedralei arhiepiscopale.
Din soborul de arhierei au făcut parte ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Antonie, Episcop de Bălţi, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.
La slujbă au participat autorităţi locale şi judeţene, oameni de cultură, profesori, elevi, studenţi şi numeroşi credincioşi.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit celor prezenţi despre chemarea de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a primului Său apostol şi despre lucrarea misionară de vestire a Evangheliei înfăptuită de Sfântul Andrei pe teritoriul ţării noastre.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat rolul important pe care îl au sfinţii tămăduitori în viaţa noastră, arătând că aceştia sunt astăzi o centură de rezistenţă la sănătatea neamului.
În continuare, mai mulţi copii şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a oferit precuviosului părinte arhimandrit Visarion Scutaru, stareţul Mănăstirii Cocoş, judeţul Tulcea, distincţia eparhială pentru clerici „Crucea Sfântului Apostol Andrei”, clasa a II-a.
În contextul „Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anului comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”, în semn de apreciere, preţuire şi binecuvântare pentru deosebita contribuţie la promovarea, sprijinirea şi împlinirea lucrării filantropice printre sinistraţii din Câmpia Covurluiului, Înaltpreasfinţia Sa a acordat domnului Emanuel Coforea cea mai înaltă distincţie eparhială pentru mireni - „Vrednicia andreiană”.
Diplome şi premii au primit sâmbătă şi competitorii clasaţi pe primele locuri la cea de-a treia ediţie a competiţiei sportiv-caritabilă „Crosul andreian”, desfăşurată la începutul lunii noiembrie în municipiul Galaţi pentru sprijinirea lui Vlăduţ, un copil de opt ani bolnav, din localitatea gălăţeană Costache Negri, grav afectată de viiturile din luna septembrie. Copilul, aflat sâmbătă la slujba din Catedrala arhiepiscopală, a fost binecuvâtat de ierarhul locului şi a primit un sprijin financiar din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit ierarhilor invitaţi şi tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragoste pentru sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu.
Pe parcursul întregii zile, mii de credincioşi au continuat să se închine la sfintele moaşte, între închinători fiind şi foarte mulţi sinistraţi din judeţul Galaţi, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Galerie de imagini, mai jos!
Sursa foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos


Articole înrudite