O reîntâlnire cu membrii clubului „Arc istoric” din Galaţi este întotdeauna pasionantă. Ei ne surprind printr-o excelentă fuziune între sport şi lecţiile de istorie pe care le predau cu generozitate.
Weekendul trecut, timp de 3 zile, Sorin Stroia şi colegii lui de club au organizat ediţia a II-a a unui festival sui-generis intitulat „Arcul istoric la Galaţi”, eveniment care părea desprins din cărţile de istorie. Ostaşi voinici, domniţe elegante, instrumente de luptă, dar şi de viaţă cotidiană.
Au fost ridicate două corturi, unul moldovenesc, celălalt o reconstituire fidelă a unei iurte tătărăşti, totul sub flamura bourului care a fost şi este un însemn tradiţional moldav.
Dinamica festivalului a fost dominată evident de demonstraţiile arcaşilor care s-au întors acasă după o vară plină de turnee naţionale şi internaţionale, cum ar fi participarea la filmări istorice la Cetatea Enisala, competiţia din Neofit Rilski Historical Parc (Bulgaria) sau World Nomad Games, în Astana (Kazakhstan), unde într-o ţară unde oamenii dormeau cu arcul sub cap, împreună cu lotul român s-au plasat pe locul 9.
Gălăţenii care au participat la acest eveniment au avut plăcuta surpriză să fie invitaţi la lecţiile practice de tir cu arcul istoric, astfel putând recrea stările de emoţie şi tensiune prin care treceau strămoşii noştri în timpul luptelor sau vânătorii. De la copii la adulţi, încordarea corzilor arcului şi ţintirea cu săgeţi au însemnat amintiri de neuitat.
Un moment deosebit plănuit de clubul „Arcul isoric la Galaţi” a fost după cum declară ei: „Punctul culminant al evenimentului este inedita demonstraţie de luptă între arcaşi şi roboţi, realizată în colaborare cu clubul RoSophia #21455 al Centrului Judeţean de Excelenţă Galaţi. Această confruntare spectaculoasă între trecut şi viitor simbolizează perfect ideea de evoluţie tehnologică, fără a uita rădăcinile istorice. Evenimentul, cofinanţat de Primăria Municipiului Galaţi, reprezintă o ocazie excelentă de a învăţa şi de a explora atât valorile trecutului, cât şi perspectivele inovatoare ale viitorului, într-un mod captivant şi educativ”.
Pentru întâlnirea cu publicul, mai ales tinerii îndrăgostiţi de tehnologie, echipa a pregatit un mod inedit de interacţiune, un joc în care arcaşii iau la ţintă robotul. Robotul s-a aflat într-o permanentă mişcare, fiind controlat prin joystick-uri de membrii echipei. Pe numele sau FIREFLY, acesta are prevăzut în proiect şi un lansator de drone, care pot să neutralizeze luptătorii cu arcuri. FOTO, mai jos!
Evenimentul a fost anunţat de Monitorul de Galaţi în articolul "Arc Istoric la Galaţi, ediţia a II-a".