22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După un an şi opt luni de arest preventiv, vineri seara, Mihail Boldea a fost eliberat condiţionat din închisoare, în jurul orei 24, în urma deciziei magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii din Capitală au respins recursul formulat de procurorii DIICOT la decizia de cercetare în stare de libertate a lui Boldea, luată acum o săptămână de Curtea de Apel Iaşi. Cum instanţa imediat superioară este Înalta Curte din Bucureşti, recursul s-a judecat vineri acolo şi a rămas în pronunţare până dupa ora 22. Fostul deputat a fost eliberat din penitenciar cand decizia Înaltei Curţi a ajuns prin fax la Penitenciarul Galaţi. Fostul deputat va fi cercetat în stare de libertate în numeroasele dosare de corupţie în care este acuzat de procurorii DIICOT. Anterior, Curtea de Apel Iaşi, unde se judeca pe fond cauza lui Boldea, după ce avocaţii acestuia au cerut strămutarea, îl eliberaseră pe fostul deputat de 5 ori. Numai că de fiecare dată decizia magistraţilor ieşeni  era contestată de procurorii DIICOT la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Capitală şi Boldea rămânea tot în arest. De data asta, însă, magistraţii Înaltei Curţi nu au mai dat dreptate procurorilor DIICOT Galaţi şi de vineri, de la miezul nopţii, fostul parlamentar este judecat în stare de libertate.
Mihail Boldea este acuzat, alături de celelalte şapte persoane trimise în judecată în acest dosar, de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Conform procurorilor DIICOT, membrii grupării identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale Galaţiului, aflate în proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte dintre acestea fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în diverse procese penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului.
Mai bine de un an şi jumătate după gratii
Mihail Boldea, fost membru al PDL, se află în arest preventiv de la sfârşitul lunii martie 2012. Boldea a cerut şi obţinut judecarea dosarului său la Iaşi motivat de faptul că nu ar avea parte de un proces corect la Galaţi. Fostul deputat a fost inculpat recent şi în dosarul „Aviasan”, fiind acuzat de procurorii anticorupţie că, în luna martie 2007, a întocmit în fals un antecontract de vânzare-cumpărare datat august 2004, prin care se atesta că SC Aviaţia Utilitară Tuzla (societate care fusese radiată încă din anul 2005), reprezentată de o anumită persoană care nu avea cunoştinţă de tranzacţie şi care nu avea nicio calitate în societatea menţionată, se obliga să vândă către SC Fitocom Serv Galaţi, la un preţ de 300.000.000 lei vechi, terenul în suprafaţă de 39, 61 ha, din comuna Vânători, teren cu destinaţie specială.  Actul fals a fost întocmit în condiţiile în care Mihail Boldea s-a folosit de actele de identitate ale acelei persoane. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat în prezent la  21.786.710 euro, echivalentul a 76.608.608 lei, reprezentând valoarea terenului înstrăinat în mod fraudulos.
16 martie 2012, începutul „oficial” al scandalului Boldea
Pe 16 martie 2012, Mihail Boldea a fost adus prima oară la DIICOT Galaţi pentru a i se prezenta acuzaţiile. Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sunt date şi indicii rezonabile în legătură cu participaţia penală a deputatului Mihail Boldea, în perioada 2006 - 2011, în obţinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situaţia juridică reală a acestora ori existenţei unor convenţii comerciale în ceea ce priveşte bunurile. Atunci Boldea s-a prevalat de dreptul la tăcere. A plecat de la DIICOT şi a doua zi, pe 17 martie 2012, părăsea ţara cu maşina spre Turcia şi apoi spre Kenya.
Pe 20 martie, Camera Deputaţilor a emis aviz de reţinere, arestare şi percheziţie în cazul Boldea, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei, respectiv a procurorului general al României. În 22 martie, ICCJ a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Boldea, pentru 30 de zile, judecătorii instanţei supreme admiţând propunerea procurorilor DIICOT, care au invocat printre temeiuri şi faptul că parlamentarul se sustrage urmăririi penale. Pe 23 martie Boldea a anunţat că vine de bunăvoie în ţară şi de atunci este în penitenciar.


Articole înrudite