Municipiul Galaţi organizează în perioada 16-18 mai 2012 ultima întâlnire transnaţională a partenerilor din cadrul proiectului ReTInA, iar în data de 17 mai va avea loc conferinţa finală la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole.
Municipiul Galaţi a stabilit ca zonă-pilot pentru revitalizare fostul depozit de deşeuri de la Tirighina, care a fost închis, potrivit standardelor de mediu din Uniunea Europeană, prin programul ISPA. În comunicatul de presă transmis de reprezentanţii Primăriei se arată că la selectarea zonei au fost avute în vedere anumite criterii: suprafaţa afectată de utilizarea umană, caracterul nepericulos al poluării, forma de proprietate şi strategiile existente sau în curs de definire. Planul de revitalizare elaborat de municipiul Galaţi include 4 scenarii posibile: crearea unui parc fotovoltaic, captarea şi utilizarea biogazului, recuperarea şi valorificarea materialelor refolosibile sau incinerarea deşeurilor pentru producerea de energie.
”Criteriile de alegere a scenariilor au avut în vedere redarea zonei circuitului economic, îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor, caracterul inovativ al investiţiei, impactul pozitiv asupra mediului. Pe parcursul implementării proiectului, mai multe companii şi instituţii şi-au manifestat interesul ca potenţiali investitori. Cea mai apropiată de concretizare este soluţia suedezilor de la Usitall AB, companie deţinută de municipalitatea Linköping, cu experienţă şi cunoştinţe în dezvoltarea şi operarea uzinelor de căldură şi electricitate de ultimă generaţie bazate pe surse de energie regenerabilă. În aprilie 2012 părţile au convenit, în prezenţa Excelenţei Sale dl. Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei în România, semnarea unei scrisori de intenţie pentru realizarea unei uzine de cogenerare de căldură şi electricitate în Galaţi, care va opera pe bază de combustibili regenerabili”, se mai arată în comunicatul de presă.