19 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Eveniment cultural la Muzeul eparhial din Galaţi
Eveniment cultural la Muzeul eparhial din Galaţi

În seara zilei de 26 septembrie 2022, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unui eveniment cultural deosebit prilejuit de împlinirea a 13 ani de la momentul ridicării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie şi conferirea titlului de Arhiepiscop Înalpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop.
Serata culturală a fost deschisă în Sala „Sergiu Dumitrescu” din cadrul Muzeului eparhial cu vernisarea expoziţiei „Rugăciunea liturgică. Contribuţia tipăriturilor bisericeşti la dezvoltarea culturii şi limbii române”, dedicată anului omagial 2022.
Manifestarea culturală a continuat în Salonul oficial al muzeului cu vizitarea unui alte expoziţii, de această dată dedicată Reginei Maria, în cadrul căreia au putut fi văzute imagini inedite cu Suverana României în diferite momente unice din istoria ţării, un simbol al altruismului, răbdării, sacrificiului şi dragostei faţă de neam.
Întrucât mâine este ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti, în cadrul expoziţiei a fost prezentată „Sfânta şi dumnezeiasca Evanghelie” a Sfântului Antim Ivireanul, tipărită la Tipografia Domnească a Mitropoliei din Bucureşti, în anul 1693, în timpul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi restaurată în atelierele Muzeului eparhial.
În continuare, întreaga întrunire culturală a fost încununată de conferinţa intitulată „Ortodoxia contemporană. Provocări“, susţinută de invitatul special, domnul Teodor Baconschi, cunoscut antropolog, diplomat, scriitor şi teolog român.
Distinsul invitat este membru al Asociaţiei Internaţionale de Studii Patristice de la Paris şi al Uniunii Scriitorilor din România, până în prezent publicând peste 20 de volume de reflecţie creştină şi eseistică de largă respiraţie culturală, precum şi numeroase studii şi articole apărute în reviste prestigioase.
Evenimentul la care a fost prezent şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a reunit laolaltă membrii Adunării Eparhiale, oameni de cultură, intelectuali, profesori, preoţi şi elevi seminarişti gălăţeni.
În debutul dezbaterilor, ierarhul locului a binecuvântat manifestarea şi a prezentat publicului repere culturale şi ştiinţifice din viaţa şi activitatea ilustrului invitat, mulţumind organizatorilor pentru un astfel de eveniment cultural oferit în mod special mediului academic de la Dunărea de Jos şi nu numai.
Tema prezentată cu maximă luciditate şi realism ancorat în viaţa cotidiană a societăţii a suscitat un mare interes din partea publicului, ropotele de aplauze de la finalul prezentării fiind o expresie văzută a bucuriei, entuziasmului şi mulţumirii pentru o pledoarie bine gândită şi argumentată.
De asemenea, în cadrul conferinţei au fost prezentate primele trei volume ale seriei de autor Teodor Baconschi, apărute la Editura Spandugino.
În partea a doua a întâlnirii, domnul Baconschi a răspuns întrebărilor adresate din partea publicului prezent şi şi-a exprimat bucuria de a conferenţia la Galaţi, un centru universitar important din ţara noastră.
La finalul conferinţei, organizatorii i-au mulţumit domnului Teodor Baconschi pentru prezenţa sa în mijlocul gălăţenilor şi pentru cuvintele pline de convingere şi argumente solide adresate acestora.
Mulţi dintre cei prezenţi în sală au primit la plecare autografe din partea autorului pe volumele lansate astăzi.

Despre volumele lansate

În volumul „Scrieri 1”, autorul face o riguroasă analiză, dublată de o rafinată cambrare eseistică şi de inedite joncţiuni etimologice şi culturale, examinează relaţiile dintre Biserică şi Stat în noul context istoric, transformările lăuntrice ale omului religios în contemporaneitate, sinteza elementelor contradictorii ce definesc peisajul etic românesc, precum şi efortul de a recupera fervoarea religioasă în numele idealului unităţii creştine.
Cel de-al doilea volum din „Scrieri” aprofundează un mozaic tematic articulat în jurul marilor provocari adresate intelectualităţii la începutul noului mileniu, într-un răstimp prielnic pentru recuperarea simbolismului religios, a unor norme morale de sorginte creştină şi a structurilor antropologice definitorii pentru o societate care se întemeiază pe conştiinţa sacrului. Reliefând imperativul afirmării unei noi retorici în dialogul ecumenic, dar şi al descoperirii unor formule de reconciliere între spatiul ecleziastic şi cel instituţional, Teodor Baconschi initiază o pasionantă dezbatere, structurată într-un impresionant corpus de eseuri, studii de caz, mărturisiri de credinţă, consemnări diplomatice, recenzii şi portrete esenţiale pentru o stilistică a modelelor culturale contemporane. În filigran, rafinamentul argumentaţiei se conjugă cu subtile reflecţii asupra evenimentelor majore înscrise pe agenda ecumenică a epocii, configurând o adevărată estetică a speranţei, într-o lume care se confruntă tot mai mult cu pericolul secularizării accentuate.
Volumul „Scrieri 3” cuprinde eseuri precum „Facebook” sau „Despre necunoscut”, dar şi pagini autobiografice în „Insula cetăţii” ori în „Mic almanah al marilor oameni”, în care un capitol aparte îi este dedicat vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, dar şi regretatului arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Bartolomeu Anania, informează, prin intermediul unui comunicat de presă, Arhiepiscopia Dunării de Jos.


Articole înrudite