03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Eu nu pot fi victimă – oare?!”
„Eu nu pot fi victimă – oare?!”
În perioada 12 iulie – 15 septembrie a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi  şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi derulează campania de informare şi conştientizare a fenomenului traficului de persoane prin exploatare sexuală „Eu nu pot fi victimă – oare?!”.
Aceasta are drept scop reducerea vulnerabilităţii la trafic în rândul persoanelor din comunităţile identificate ca având risc ridicat de victimizare.,,Pe durata implementării campaniei vor fi organizate activităţi de informare a beneficiarilor direcţi (tinere cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 ani) în 10 localităţi rurale din judeţul Galaţi, selectate de specialiştii A.N.I.T.P. în urma analizării cazurilor gestionate în anul anterior din perspectiva provenienţei victimelor acestui tip de exploatare.
Activităţile vor viza informarea tinerelor cu privire la circumstanţele care cresc riscul de a deveni victime ale traficului de persoane şi comportamentele ce trebuie adoptate pentru a preveni victimizarea. În cadrul întâlnirilor, reprezentanţii celor două instituţii vor aborda aspecte precum: noţiunea de exploatare sexuală, modalităţile prin care victimele sunt ademenite în reţele de prostituţie, profilul traficanţilor, cine poate fi victimă, etapele recrutării, rolul Internetului şi al reţelelor de socializare în racolarea victimelor.
„Pentru a minimiza riscul ca tinerele să fie traficate, poliţiştii reamintesc: traficantul este creativ, un ”fin psiholog”, vinde visuri, iubeşte oamenii condiţionat şi banii necondiţionat, oferă cadouri, poate fi bogat sau sărac, tânăr sau bătrân, educat sau neinstruit, străin sau parte din familie, poate fi oricine, poate fi orice îţi doreşti tu... , pentru bani el va face totul şi îţi va promite totul, fiindcă el te vede ca pe o marfă, care în curând va fi vândută. Victimele traficului de persoane exploatate sexual sunt îndepărtate de familie şi prieteni, sunt induse în eroare, sunt minţite permanent, sunt supuse unor violenţe fizice şi psihice crunte pentru a le fi ştearsă orice urmă de demnitate, sunt supravegheate de traficant, ameninţate şi terorizate, sunt forţate să întreţină zeci de raporturi sexuale, zilnic, sunt obligate la avorturi, sunt infectate cu boli cu transmitere sexuală grave, sunt vândute, sunt drogate. Şi toate acestea pentru că au crezut în promisiuni false”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Galaţi. 
Poliţiştii reamintesc că este important pentru tine: să ştii unde pleci; să semnezi un contract de muncă în limba română; să cunoşti programul de lucru şi programul real; să laşi acasă copii după toate documentele persoanele; să cunoşti datele de contact (telefon, adresă ale Ambasadei/Consulatului României);  să comunici permanent cu familia şi apropiaţii.
Poţi fi în pericol dacă: ţi se propune să pleci într-un interval de timp foarte scurt sau fără să-ţi anunţi familia; ţi se propune să ţi se plătească drumul/consumaţiile cu împrumut; ţi se propune să pleci cu acte false; ţi se sugerează să nu spui adevărul despre scopul plecării la trecerea frontierei; dacă la destinaţia călătoriei eşti preluat/ă de străini şi transportat/ă în alte locuri decât cele stabilite; ţi se cere paşaportul sau cartea de identitate spre păstrare.
Dacă eşti în pericol: încearcă să scapi din locul unde eşti ţinută fără acceptul tău; contactează poliţia sau Ambasada/Consulatul României din ţara unde te afli; informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că eşti o victimă a traficului de persoane; transmite un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară (SMS, e-mail, telefon)! 
Numerele de telefon unde se pot obţine informaţii generale despre fenomenul traficului de persoane/ raporta un caz/ lua legătura cu un specialist: HelpLine 0.800.800.678 - serviciu naţional gratuit +4.021.313.3100, apelabil şi din străinătate.

Articole înrudite