15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elevii au colectat selectiv şi au fost premiaţi de Primăria Galaţi cu sume de până la 25.000 lei
Elevii au colectat selectiv şi au fost premiaţi de Primăria Galaţi cu sume de până la 25.000 lei

La sediul Primăriei municipiului Galaţi a avut loc luni, 18 februarie 2019, evenimentul de decernare a premiilor pentru cea de a doua ediţie a concursului, organizat de municipalitate, "Fii activ ! Colectează selectiv !". Concursul a vizat conştientizarea elevilor cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor, dar şi creşterea gradului de colectare selectivă la sursă a materialelor reciclabile. Perioada în care s-a desfăşurat concursul a fost 01 octombrie 2018 - 01 februarie 2019, iar la această ediţie s-au înscris în concurs 34 de unităţi de învăţământ cuprinzând 12.227 de elevi, iar cantitatea de deşeuri care s-a strâns a fost de 116.690 kg.

Premiile care au fost acordate astfel:

Premiul I - 25.000 lei - Grădiniţa cu program prelungit "Codruţa";
Premiul II - 22.500 lei - Grădiniţa cu program prelungit "Prichindel";
Premiul III - 20.000 lei - Grădiniţa cu program prelungit nr. 1.

Menţiuni:

Menţiunea 1 - 15.000 lei - Grădiniţa cu program prelungit "Licurici";
Menţiunea 2 - 12.500 lei - Grădiniţa cu program prelungit nr. 9;
Menţiunea 3 - 10.000 lei - Şcoala Gimnazială "Iulia Haşdeu";
Menţiunea 4 - 7.500 lei - Grădiniţa cu program prelungit "Motanul Încălţat";
Menţiunea 5 - 5.000 lei - Grădiniţa cu program prelungit "Camil Ressu";
Menţiunea 6 - 2.500 lei - Grădiniţa cu program prelungit "Elena Doamna".

Colectare selectivă din uşă în uşă la bloc şi în zona de case a municipiului Galaţi

Din perspectiva conştientizării importanţei colectării selective, Primăria municipiului Galaţi implementează un set de acţiuni menite să conducă spre o creştere a gradului de colectare selectivă a materialelor reciclabile şi o diminuare a cantităţilor de deşeuri colectate şi trimise spre depozitare:

- Extinderea colectării selective din uşă în uşă la scările de bloc: Pentru creşterea gradului de colectare selectivă, municipalitatea doreşte să introducă gradual colectarea selectivă din uşă în uşă, în cadrul asociaţiilor de proprietari din municipiu. Serviciul Public Ecosal Galaţi a invitat toate asociaţiile de proprietari/locatari să participe la programul de colectare selectivă. Până la acest moment, 45 de asociaţii şi-au manifestat intenţia de a participa. Introducerea colectării selective din uşă în uşă se bazează pe experienţa şi informaţiile acumulate în timpul proiectului pilot desfăşurat în cursul anului 2017 în cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 758. "Pentru buna desfăşurare a colectării selective propunem asociaţiilor de proprietari din oraş o procedură de aderare la programul de colectare selectivă. Pentru aderarea la programul de colectare selectivă asociaţia de proprietari va transmite o adresă către Ecosal sau un e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Asociaţia de proprietari va întocmi o listă cu numărul total de apartamente, numărul de apartamente locuite, datele de contact ale femeilor de serviciu, şefilor de scară, administratorilor şi a preşedinţilor de asociaţii. Asociaţia va semna un contract în care vor fi stipulate obligaţiile de a promova colectarea selectivă, astfel încât să ajungem la un grad de colectare de minim 50% din apartamentele locuite şi implicarea în proiect cu personalul responsabil de curăţenie, implicit distribuirea materialelor predate de Ecosal. Reprezentanţii Ecosal vor stabili împreună cu reprezentanţii asociaţiei ziua în care se face colectarea selectivă în asociaţia respectivă, astfel încât să se sincronizeze şi cu asociaţiile din imediata vecinătate. În cazul în care asociaţia de proprietari va solicita, se vor introduce două zile de colectare pentru materiale reciclabile. Se vor stabili împreuna cu reprezentanţii asociaţiei şi zilele pentru colectarea DEE şi a deşeurilor voluminoase. Activitatea fiecărei asociaţii va fi monitorizată prin intermediul Ecosal care are toată evidenţa cantităţilor colectate. Asociaţia de proprietari va sesiza Poliţia Locală în cazul apariţiei unor fenomene de vandalism sau sustragere de materiale reciclabile de la punctele de colectare a deşeurilor menajere", se arată într-un comunicat al municipalităţii.

- Schimbarea sistemului de colectare vizează următoarele obiective: Creşterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă. Contribuţia la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galaţi pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă se va diminua sau se va elimina; "Etanşarea" circuitului de colectare faţă de persoanele care sustrag deşeurile reciclabile şi în acest scop distrug igluurile şi containerele, aruncă pe jos deşeurile menajere, etc. îngreunând munca lucrătorilor Ecosal şi crescând costurile de operare; O cantitate mai mică de deşeuri menajere depusă în containere. Aceste deşeuri sunt transportate ulterior la Depozitul Ecologic. În timp, este vizat obiectivul legat de scăderea gradului de umplere al acestui depozit, respectiv creşterea duratei de exploatare a celulei 1 - Tirighina.

- Colectarea selectivă în zona de case a municipiului Galaţi: Pentru creşterea gradului de colectare selectivă, Primăria municipiului Galaţi şi S.P. ECOSAL pregătesc o Hotărâre de Consiliu Local care va impune un sistem de colectare a deşeurilor.

- Continuarea concursului de colectare selectivă în anul şcolar 2018-2019: Pentru creşterea gradului de colectare selectivă, s-a decis continuarea concursului în semestrul II începând cu 01 martie 2019. "Ne dorim ca la noul concurs să se înscrie toate unităţile şcolare din municipiul Galaţi. Proiectul de hotărâre va fi supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi. Propuneri pentru îmbunătăţirea concursului sunt aşteptate la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.", se mai arată în comunicatul citat.


Articole înrudite