19 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dependenţa de droguri poate fi tratată prin artă
Dependenţa de droguri poate fi tratată prin artă

Florian Miu este psihoterapeut şi psiholog clinician cu experienţă în diagnosticul şi tratarea dependenţelor şi în ultimii ani promovează în Galaţi un program de informare, consiliere şi tratament al adicţiilor, în special a celor legate de consumul de droguri. Programul, denumit Prosalvita, a plecat de la un studiu realizat în 2018 şi care, la acel moment, indica faptul că unul din patru elevi de şcoală era consumator de droguri. Între timp lucrurile s-au complicat, iar cazurile de copii şi adolescenţi care consumă droguri (unii chiar la şcoală) s-au tot înmulţit în Galaţi şi în restul ţării. Din păcate, fenomenul este în continuare “ţinut sub preş” de autorităţi, directorii de unităţi şcolare şi profesorii nu dezvăluie astfel de probleme existente în şcoli, iar atunci când astfel de cazuri sunt popularizate, se întâmplă doar în urmă înregistrării unor situaţii-limita (de regulă, agresiuni).  Mai mult, un consumator de droguri din România nu beneficiază de infrastructură necesară luptei împotriva dependenţelor. În cel mai “bun” caz, un consumator va rămâne, internat, la secţia de Psihiatrie a spitalelor (care nu au secţii speciale destinate consumatorilor de droguri, aceştia fiind internaţi, la un loc, cu persoane suferinde de alte afecţiuni psihice - o altă mare problema), iar după câteva zile, consumatorul este externat. Fără centre de sprijin, fără un program, ghidat, de reabilitare, de cele mai multe ori consumatorul de droguri va reîncepe să consume substanţe cu efect psihotrop şi halucinogen.
De aceea, Florian Miu încearcă de câţiva ani să înfiinţeze, la Galaţi, primul spital din ţară pentru tratarea dependenţelor. Din păcate, intenţia sa nu a captat, până acum, atenţia autorităţilor locale şi judeţene, deşi specialistul a încercat să-şi prezinte proiectul în faţa aleşilor locali. Totuşi, subliniind o evidenţă, anume, aceea că fenomenul consumului de droguri (de la vârste tot mai mici) trebuie conştientizat de către societate şi, apoi, trebuie contracarat cu măsuri adecvate, Florian Miu speră că măcar noii aleşi, după scrutinul electoral din vara, să fie mai receptivi la demersul sau. O speranţa susţinută şi de ideea că atât Consiliul Judeţean cât şi Consiliul Local al municipiului Galaţi sprijina financiar, anual, zeci de ONG-uri specializate pe diverse domenii, de la educaţie, sănătate până la sport sau cultură, aşa că un parteneriat cu o asociaţie care doreşte să înfiinţeze un spital pentru tratarea dependenţelor (în special dependenţă de droguri) nu ar putea fi decât să fie util comunităţii.
Însă până când Consiliul Judeţean, Consiliul Local sau/şi Prefectura se vor hotărî să se implice în această problema, Florian Miu încearcă să strâgna fonduri, prin subscripţie publică.
Un prim pas în acest sens a fost obţinerea unui SMS cu număr scurt, 8845, prin care se pot dona 2 euro, lunar, utilizatorul trebuind să trimită pe acel numar de SMS textul “dependenţă”. Toate fondurile astfel obţinute vor fi folosite pentru construirea acestui spital, o iniţiativa sprijinită de mai mulţi artişti locali şi naţionali, printre care Cristi Minculescu şi Florin Chiriac.
Tot pentru colectarea de fonduri necesare înfiinţării primului spital de tratarea dependenţelor din ţară, sâmbătă, 14 decembrie, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi (str. Tecuci nr.3, bloc V3B) va avea loc o vânzare cu licitaţie a mai multor creaţii de artă plastică, realizate de elevi şi studenţi la Arte din Galaţi.
Evenimentul, desfăşurat sub motto-ul “Arta vindecă dependenţa”, este programat să înceapă de la ora 16.00, iar ajutorul dat proiectului iniţiat de Florian Miu constă în faptul că jumătate din suma plătită pentru achiziţionarea creaţiilor artistice va reveni artistului, iar jumătate, va fi donată pentru construcţia spitalului de tratarea dependenţelor.
Astfel, toţi cei implicaţi, câştigă – artistul, îşi poate populariza şi vinde lucrările şi, totodată, poate ajuta proiectul de construcţie a primului spital de tratarea dependenţelor din ţară,  iar cumpărătorul poate astfel găsi un minunat cadou de Crăciun şi, totodată, poate contribui la tratarea persoanelor dependente de droguri.


Articole înrudite