16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Tudor Popescu vine la Galaţi
Cristian Tudor Popescu vine la Galaţi

Cristian Tudor Popescu vine la Galaţi şi îşi dă întâlnire cu cititorii la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”. "Un pseudo-tratat de teologie? O altă carte (scrisă de) „Pe culmile disperării”? Un posibil scenariu de film scris de un cinefil la fel de „înrăit” ca şi de tenis? De ce unele prietenii „culturale” nu (mai) pot fi posibile, chiar dacă este vorba de nume sonore ale literaturii, precum Marin Sorescu sau Lucian Pintilie? Când scria că „Frumuseţea va salva lumea”, Dostoievski se referea strict la o frumuseţe… rusească? Între raţional şi iraţional, oare Dumnezeu chiar nu alege? Dar Dumnezeu… alege? Iată câteva întrebări care pot fi puse de cineva care nu a citit... sau a citit cea mai nouă carte a lui Cristian Tudor Popescu, un apel la luciditate şi la Adevăr, care va fi făcut sub formă de dialog (cum este gândită şi cartea, în bună parte, pe urmele lui Socrate, a cărui jurământ misterios înainte de moarte este şi el lămurit!), miercuri, 14 septembrie 2022, începând cu ora 18.00, la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” din Galaţi (Str. Mihai Bravu nr. 16), Sala „Mihai Eminescu”, o „conversaţie” între Cristian Tudor Popescu şi eseistul Doru Căstăian (primul la serviciu, că aşa-i în tenis, vorba lui Toma Caragiu?), prilejuită de apariţia volumului Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative, apărut, de curând, la Editura Polirom", anunţă reprezentanţii bibliotecii evenimentul.
"Oameni „simpli, după vorbă, după port” şi „împăraţi” „pe care lumea nu mai putea să-i mai încapă” devin personajele lui Cristian Tudor Popescu. Un şofer bătrân povesteşte cum proceda când îi ducea lui Tudor Arghezi plicul cu bani pentru poeziile publicate în Scânteia. Academia de Ştiinţe din Moscova face experimente cu cimpanzei în anii 1920 ca să producă „o maşină vie de război”, la comanda Kremlinului. Un regizor face un film despre o fată de 14 ani din Bistriţa care s-a prostituat la Paris sub teroarea unui peşte. Ion Ţiriac joacă un meci de tenis memorabil cu Tom Gorman, la Bucureşti. Cristian Tudor Popescu evocă asemenea întâmplări mai vechi sau mai recente, dar şi subiecte precum coronavirusul, Vladimir Putin şi războiul din Ucraina, într-un volum ce reflectă tipologii ale societăţii româneşti şi moduri în care oamenii se raportează la Dumnezeu. Figura lui Ovid. S. Crohmălniceanu, atât de dragă gălăţenilor, este şi ea omagiată, în două fragmente antologice", mai spun reprezentanţii bibliotecii.
Despre Cristian Tudor Popescu: Cristian Tudor Popescu este scriitor şi gazetar, critic şi istoric de film, doctor în cinematografie şi media al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Cineaştilor. A primit numeroase premii şi distincţii. La Editura Polirom a mai publicat: Copiii fiarei (1998, 2013), Vremea Mânzului Sec (1998, 2019), Timp mort (1998), Omohom. Ficţiuni speculative (2000), România abţibild (2000), Un cadavru umplut cu ziare (2001), Nobelul românesc (2002), Libertatea urii (2004), Luxul morţii (2007), Cuvinte rare (2009), Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989) (2011), Filmar (2013) şi Viaţa şi Opera (2016).


Articole înrudite