23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Concluzia la festivalul de folclor? Galaţiul este o casă comună pentru artiştii de pretutindeni (FOTO)
Concluzia la festivalul de folclor? Galaţiul este o casă comună pentru artiştii de pretutindeni (FOTO)

Sâmbătă seara, Matvei, un băieţel de 8 ani din ansamblul ucrainean “Vesnianka”, a fost felicitat de cei peste 10.000 de oameni aflaţi în faţa scenei la Festivalul Internaţional de Folclor “Doina Covurluiului”. Cei peste 10.000 de spectatori i-au cântat “Mulţi ani trăiască (adică Happy Birthday to you), aducând la un numitor comun uman gălăţenii gazdă şi peste 270 de artişti din ansamblurile folclorice din România, Republica Moldova, Italia, Egipt, Georgia, Ucraina, Cipru, Macedonia de Nord şi Slovacia.
Astfel, la Galaţi s-au adunat grupări folclorice care îşi prezintă poveştile popoarelor, în veşminte, dans şi cântec, un distilat al istoriei de muncă, iubire şi luptă, adică chiar sufletul oamenilor, transmis prin mesagerii lor artistic.
Tineri sau mai puţin tineri, dar frumoşi cu toţii, ei au găsit la Galaţi un loc care să unească într-un gând comun nu numai interpretarea scenică ci şi dorinţa de socializare, bucuria de a fi împreună. Urmărind artiştii participanţi la festival şi în spatele scenei am observat interesul şi emoţia revelaţiilor întâlnirii cu arta celorlalţi, cum grecii au urmărit măiestria ucrainenilor sau fascinaţia slovacilor pentru Taraful Ioniţă şi Viorica din Clejani.
Pe de altă parte răspunsul spectatorilor gălăţeni la oferta artistică a celor 14 formaţii sau solişti  a fost magistrală, ei reacţionand cu aplauze, urale, dans la scenă deschisă, adaugând căldurii de vară, căldura mulţumirii de a fi împreună ca prieteni peste hotarele geogafice, într-o lume umanistă, plină de pace.
Festivalul “Doina Covurluiului” organizat la Galaţi demonstrează că folclorul nu mai poate fi considerat a fi limitat la ceea ce este vechi sau învechit, ci este un concept bazat pe comunitate şi care îşi hrăneşte tradiţia în contemporaneitate, o adevărată funcţie a identităţii comune în cadrul unei lumi globalizate.
Albumul fotografic aduce în faţa cititorilor Monitorului de Galaţi lumea neprotocolară, mai puţin cunoscută a artiştilor, înainte şi după spectacole sau a interacţiunii cu spectatorii.

Citește și FOTO: Peste 25.000 de oameni, prezenţi la Festivalul Internaţional de Folclor de la Galaţi


Articole înrudite