Combinatul a organizat ieri o întâlnire pe tema problemelor legate de securitatea unităţii, fiind vorba în special de furturile care au loc în zona străzii Garofiţei. La întâlnire, la care au fost prezenţi directorul general al unităţii precum şi responsabilii pe sănătate şi securitate în muncă, au participat în calitate de invitaţi şi primarii localităţilor Şendreni şi Smârdan, reprezentanţii conducerii AJOFM şi ai Jandarmeriei şi ai unor asociaţii şi fundaţii care se ocupă cu integrarea categoriilor defavorizate. Şi, lucrul cel mai important, a fost prezent şi un reprezentant al locuitorilor de pe strada Garofiţei, care a făcut un rezumat al situaţiei locuitorilor celor 250 de case situate pe strada aflată în vecinătatea platformei siderurgice. Presa nu a fost invitată, deşi reprezentanţii Combinatului au pretenţii ca atunci când se scrie un articol legat de activitatea Combinatului să li se solicite un punct de vedere.
O situaţie care ridică semne de întrebare
Potrivit informaţiilor furnizate de directorul executiv adjunct al AJOFM Galaţi, Vasile Vârtosu, prezent la întâlnirea care a avut ca temă găsirea unor soluţii pentru ca locuitorii să fie integraţi în societate, în urma discuţiilor purtate s-a ajuns la concluzia că situaţia locuitorilor de pe strada Garofiţei este una departe de a putea fi considerată a fi una normală.
„Reprezentantul locuitorilor de pe strada Garofişei ne-a spus că pe stradă sunt 250 de locuinţe din care în cazul a doar 20% din ele ar exista acte de proprietate pe case sau pe teren. Reprezentantul locuitorilor ne-a mai spus că mulţi dintre cei care locuiesc acolo nu au acte de identitate. În calitate de reprezentant al conducerii AJOFM Galaţi am spus că noi, ca instituţie, suntem oricând gata să facem toate demersurile posibile pentru ca locuitorii respectivi să poată să îşi găsească un loc de muncă. Problema cea mai mare este că dânşii ar trebui să îşi facă buletine iar ulterior pot veni la instituţia noastră, unde să îi luăm în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, să le oferim posibilitatea de a participa la cursuri de consiliere sau chiar de recalificare profesională dacă se poate. Problema cea mare este cea legată de faptul că foarte mulţi nu au acte de identitate. Preotul de la biserica de la poarta Combinatului a sugerat ca pentru rezolvarea acestei probleme să se înfiinţeze de urgenţă un grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai ONG-urilor, ai Primăriei sau ai altor instituţii abilitate, care să facă recensământul populaţiei care locuieşte în acea zonă, mai exact pe acea stradă aflată în vecinătatea cocseriei”, ne-a declarat Vasile Vârtosu.
O altă problemă adusă în discuţie a fost aceea legată de găsirea unor soluţii pentru ca şi copiii locuitorilor de pe strada respectivă să poată ajunge la şcoală.
În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre ridicarea unui gard împrejmuitor în zona respectivă, care să reprezinte un mijloc de luptă cu cei care doresc să fure din bunurile Combinatului. Reprezentanţii conducerii Jandarmeriei au prezentat măsurile şi acţiunile întreprinse în ultima vreme care au avut ca efect reducerea numărului de furturi.
Primarul din Şendreni, nemulţumit de discuţiile purtate
Primarul comunei Şendreni, Paul Cristea, care a fost invitat alături de primarul din Smârdan la întâlnirea respectivă, s-a arătat nemuţumit de modul în care au decurs discuţiile. „Le-am spus să ţină cont de comunitate, să ne trateze pe picior de egalitate şi nu aşa cum doresc dumnealor. Dacă tot ne invită la astfel de întâlniri, să nu ne invite doar să facem act de prezenţă. În cadrul întâlnirii am reuşit să readuc în discuţie problema legată de dreptul de acces la terenurile proprietate personală - şi aici mă refer la exploataţiile agricole - al locuitorilor din Movileni. Aceştia nu au liber acces la terenul aflat în partea de nord a localităţii, unde a fost amplasată o poartă de către Combinat”, ne-a declarat primarul comunei Şendreni, Paul Cristea. Acesta susţine că nu a primit un răspuns concret la problema ridicată de el, deşi nu este una nouă.