22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cea mai mare colecție de discuri George Enescu, la Galați
Cea mai mare colecție de discuri George Enescu, la Galați

Povestea noastră începe într-un mod ciudat....cu Jim Morrison. Într-o vizită la Paris, domnul George Enescu, pasionat de muzică și mare fan al rock-ului, a mers într-un pelerinaj la cimitirul Pere-Lachaise, ca să pună flori la mormântul celebrului rocker Jim Morrison. Este vorba despre tânărul gălățean George Enescu, nu compozitorul cu acest nume, căci concetățeanul nostru, pe care îl voi numi mai departe George, ca să nu fie o confuzie cu ilustrul compozitor și violinist, are același nume.
George, după ce a stat alături de numeroșii curioși și admiratori din jurul locului de veci a lui Jim Morrison, a pornit spre ieșire pe întortocheatele alei din celebrul cimitir parizian, unde s-a trezit in fața monumentului funerar a lui George Enescu. Și atunci a simțit o străfulgerare, hotărand să asculte și să cunoască cât mai multă muzică enesciană.
Căutând înregistrari ale lui Enescu, a descoperit că piața este extrem de saracă, cele mai multe discuri fiind de peste 70 de ani. Atunci a început pasiunea de a colecționa aceste înregistrări. Și se stie cum este aceasta specie de "posedați" care sunt colecționarii. Sunt cuprinși într-o cursă de a găsi și cumpăra piesele dorite.
George deține în prezent cea mai cuprinzătoare colecție de discuri cu muzica lui Enescu, peste 200 de piese, cu o valoare estimată sumar la peste 10.000 de euro dar, de fapt, inestimabilă cultural și istoric. Aceste discuri, gravate unele pe vinil, dar mai multe pe bachelită sau ebonită, pot acoperi o suprafață cu lungimea de 200 de metri și 1,5 metri pe lățime.
Colecția sa este formată din producții USA, Australia, Canada, Rusia, Argentina și multe alte țări. Printre piesele rarisime găsim rodul muncii studenților americani de la Facultatea de muzică din Illinois care l-au înregistrat pe Enescu la cursuri și concerte, pe (atunci modernele) matrițe, adică niște discuri de aluminiu acoperite de un lac special, care erau "zgâriate" cu instrumente de tip gramofon. Aceste matrițe sunt destul de fragile și nu pot fi ascultate de multe ori, ceea ce le mărește unicitatea. Enescu era în capul listei de muzicieni europeni invitați la evenimentele americane.
În acestă colecție mai sunt primele discuri (marca Columbia) ale lui Enescu, manufacturate în USA, în anii 1924-1929, piese care costă minim 1.000 de euro bucata. Discurile cu piese muzicale compuse sau interpretate la vioară de Enescu sunt vândute la licitații cu preț de pornire 500 de euro, dar în mod paradoxal, în magazinele de muzică nu se pot găsi decât rar reeditări moderne sau contemporane.
George vorbește cu multă pasiune și despre viața lui Enescu, având multe date istorice, unele chiar anecdotice, cum ar fi că Enescu a concertat într-un eveniment filantropic la Galați, pe perioada primului război mondial.
La concert nu au fost decât trei spectatori pentru că în oraș era venit și circul. Toata lumea a preferat plină de curiozitate circul, ca să vadă maimuțele. Mai târziu, în anii '20, Enescu a fost primit într-un triumf total la Galați, când a fost admirat și înconjurat de fani, inclusiv la hotelul unde era cazat.
În prezent domnul George Enescu din Galați, pregătește o expoziție-eveniment a discurilor maestrului George Enescu care va fi pe 19 august.


Articole înrudite