La Galaţi, anual sute de tone de brăduţi de Crăciun ajung lângă containele de gunoi. Lucrătorii serviciului de salubritate îi selecţionează, nu sunt amestecaţi cu resturile menajere şi ajung separat la staţia de sortare şi prelucrare bio realizată în urmă unui program ISPA. După sortare şi curăţarea de beteală sau globuri, primul pas brăduţii îl fac la maşina de tocat.
„Brăduţii pe care i-am colectat zilele acestea din oraş ajung la staţia de compostare a municipiului Galaţi, sunt tocaţi într-un utilaj special, sunt transformăţi într-o tocătură care apoi este distribuită în brazde. Periodic, aceste brazde sunt întoarse şi umectate, în jur de trei - patru luni se transformă în compost. Acest compost este apoi utilizat la întreţinerea spaţiilor verzi din municipiu. Pe scurt, ajung un îngrăşământ natural, folosit pentru spaţiile verzi din municipiul nostru. Am avut şi solicitări din partea agricultorilor. Dacă avem surplus de compost, după ce asigurăm necesarul municipiului, le putem da şi dânşilor, contra cost. O tonă de compost ajunge la 150 de lei”, a declarat Mirela Furtună, director Ecosal. Cetina şi crengile tocate îşi continuă apoi drumul prin secţie prin staţii de compostare, vânturare şi compactare pentru a se transformă la final într-un produs bio ideal ca îngrăşământ. Activitatea susţinută abia a început pentru că tradiţia spune că brăduţul de Crăciun se păstrează până după Bobotează şi Sf. Ion. Acum stivele colectate se măresc în curtea staţiei de prelucrare. Statisticile indică că circa 50 de mii de brăduţi vor deveni îngrăşământ.