23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Biblioteca „V. A. Urechia”, hub de suport pentru refugiaţi
Biblioteca „V. A. Urechia”, hub de suport pentru refugiaţi

Încă de la începutul crizei refugiaţilor, alături de Consiliul Judeţean, asociaţii, ONG-uri şi alte instituţii, Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” a fost printre principalele puncte de interacţiune cu familiile care au fost nevoite să se salveze şi să fugă din calea războiului, devenind un important hub de suport.
În acest context, în perioada decembrie 2022 - iunie 2023, s-a desfăşurat, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” Galaţi, proiectul „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiaţi şi comunitate”, finanţat de International Rescue Committee (IRC) şi implementat de Fundaţia Noi Orizonturi România împreună cu Asociaţia Comunităţile Viitorului.
Proiectul s-a derulat în 8 biblioteci din ţară (Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad, judeţul Vaslui; Biblioteca Comunală Botiz, judeţul Satu Mare; Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov; Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Filiala „Marin Preda”; Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” Galaţi, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”; Biblioteca Municipală Medgidia, judeţul Constanţa; Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu Neamţ” şi Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” Tulcea) cu scopul de a ajuta bibliotecile din localităţi cu comunităţi mari de refugiaţi să le ofere acestora sprijin şi un spaţiu sigur unde pot desfăşura activităţi. Bibliotecarii au fost pregătiţi să implementeze în cadrul Bibliotecii un Club de Iniţiativă Comunitară IMPACT folosind învăţarea prin experienţă şi Service Learning, un club de robotică şi coding, cursuri de limba română, dar şi să se ocupe de managementul voluntarilor şi lucrul cu refugiaţi şi să folosească instrumente digitale în activităţile de învăţare şi voluntariat.
Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” a pus gratuit la dispoziţia acestor persoane, aflate într-un moment trist şi nefericit din viaţă, spaţii în care au putut participa la diferite activităţi educative, cursuri de învăţare a limbii române, cursuri de programare şi robotică pentru copii, calculatoare pe care le-au putut folosi pentru activităţi şcolare online şi nu numai, servicii de printare, listare, scanare, vizionare de filme şi desene animate 3D, dar şi consultarea unor dicţionare şi cărţi scrise în limba ucraineană.
În cadrul proiectului s-a desfăşurat, pe parcursul a 7 luni, un număr de 126 de activităţi pentru comunitatea gălăţeană şi pentru persoanele refugiate ucrainene, la care au participat 666 de persoane (copii, adulţi şi senori), dintre care 550 români şi 116 ucraineni.
Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului au fost susţinute financiar de către International Rescue Committee (IRC) şi direcţionate către: dezvoltarea competenţelor lingvistice pentru refugiaţii ucraineni, prin intermediul de cursuri de învăţare a limbii române, nivel începător; dezvoltarea competenţelor digitale ale copiilor prin clubul de programare şi robotică „NeoRobotix”; dezvoltarea competenţelor de voluntariat pentru adolescenţi prin constituirea Clubului IMPACT; decontare servicii medicale pentru persoane ucrainene; activăţi diverse creative şi recreative pentru copii români şi ucraineni, precum şi amenajarea unui spaţiu de relaxare pentru copii şi adolescenţi în cadrul filialei.
"În ultimii ani, instituţia noastră a demonstrat că este una dinamică, care se poate adapta uşor la provocările vremurilor şi care îşi susţine constant misiunea de a oferi sprijin şi informaţii, pentru comunitate şi pentru refugiaţi. Prin desfăşurarea Proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiaţi şi comunitate” s-au oferit şanse refugiaţilor ucraineni la integrarea mai uşoară în comunitatea gălăţeană şi am dorit, în acelaşi timp, să arătăm că Biblioteca nu înseamnă numai cărţi şi spaţii, ci este o instituţie modernă, multiculturală, educaţională şi civică, activă şi permanentă pentru întreaga comunitate", transmit reprezentanţii Bibliotecii.
Festivitatea de încheiere a Proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiaţi şi comunitate” şi înmânarea de diplome participanţilor (foto ) au avut loc marţi, 27 iunie 2023, la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” Galaţi, din Micro 40.


Articole înrudite