Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul Hotârârii de Guvern care reorganizează structurile din teritoriu ale ministerului. Este de fapt o descentralizare făcută prin reorganizare. Revin în atenţie Autorităţile de Sănătate Publică, numai că acestea devin structuri regionale cărora le sunt arondate mai multe judeţe. În locul direcţiilor de sănătate publică rămân oficii judeţene de sănătate care nu au personalitate juridică şi se supun Autorităţii de Sănătate Publică. Cel puţin aşa arată proiectul Ministerului Sănătăţii, proiect care are mari şanse să devină realitate. Galaţiul pierde direcţia de sănătate publică, care va deveni oficiu, şi intră în sfera de control a Autorităţii de Sănătate Publică din Constanţa.
„Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1. (1) Se înfiinţează Autorităţile Teritoriale de Sănătate Publică, servicii deconcentrate ale Ministerul Sănătăţii, cu personallitate juridică, numite în continuare ATSP, prin reorganizarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi transferul activităţilor prevăzute la art. 4 alin. (3) către consiliile judeţene şi Consiliul General al municipiului Bucureşti. (2). În subordinea ATSP funcţionează 42 de oficii judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti, unităţi fără personalitate juridică, numite în continuare OSP, arondate conform Anexei 1. (3). ATSP şi OSP se organizează şi funcţionează în sediile şi locaţiile în care funcţionează în prezent direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul Ministerului Sănătăţii. Tot în sarcina autorităţilor cade şi asigurarea asistenţei medicale în caz de dezastre.
Proiect pentru păstrarea influenţei în teritoriu
Potrivit art. 2 din proiectul de înfiinţare al ASP-urilor, domeniile de activitate ale ATSP vor fi sănătatea publică, inspecţia sanitară de stat şi laboratorul de investigaţii şi radiaţii. Pe plan judeţean acestea vor rămâne în subordinea oficiilor judeţene de sănătate publică. În schimb, programele de sănătate, birourile de avizare şi monitorizarea factorilor de mediu vor trece în subordinea autorităţilor locale, adică a CJ.
„Prin acest proiect care are şanse să devină funcţional, Ministerul Sănătăţii îşi arată intenţia de a păstra totuşi şi propriile structuri în teritoriu. Asta deoarece în planul de descentralizare pus recent în discuţie direcţiile de sănătate publică ar fi trecut cu totul în subordinea autorităţilor locale”, crede dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Prin reorganizare vor dispărea şi posturi, deoarece compartimentele financiar-contabil, de achiziţii, audit sau juridic din cadrul direcţiilor de sănătate publică vor dispărea. Numai la Galaţi, în aceste compartimente lucrează şapte persoane.