Demersurile făcute, mai ales de autorităţile brăilene, pentru înfiinţarea asociaţiei intercomunitare Brăila-Galaţi-Tulcea nu au avut prea mare efect în rândul autorităţilor locale gălăţene, şi aici ne referim atât la unii consilieri locali, cât şi la unii consilieri judeţeni. Potrivit informaţiilor noastre, până la ora actuală proiectul de hotărâre legat de constituirea acestei regiuni nu figura pe ordinea de zi nici a şedinţei de Consiliu Local şi nici a şedinţei Consiliului Judeţului care urmează să aibă loc în cursul zilei de joi. Principalele probleme pe care reprezentanţii unora din partidele politice (în special cei de la PSD şi PC) le ridică vizează modul de colectare a taxelor şi impozitelor locale, alegerea membrilor Consiliului de Conducere şi a Consiliului de Administraţie al noii structuri care ar trebui să aibă ca principal scop atragerea fondurilor europene. Dacă în cazul Consiliului Local consilierii PPDD Galaţi au declarat, prin vocea consilierului local Marian Alexandru, că vor susţine proiectul de hotărâre local de constituire a zonei intercomunitare, iniţiat de primarul Marius Stan dar care a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei din cauza lipsei voturilor necesare, acelaşi punct de vedere l-a menţinut şi consilierul local al PDL Mihai Alin.
„Pe noi nu ne interesează anumite orgolii din cadrul unui partid din cadrul USL. Consilierii locali ai PDL vor vota proiectul deoarece este interesul Galaţiului ca să facă parte dintr-o regiune şi să putem astfel să atragem fonduri europene atât de necesare dezvoltării oraşului”, ne-a declarat ieri consilierul local PDL Mihai Alin.
O poziţie asemănătoare pentru susţinerea proiectului au avut-o şi consilierii locali ai PNL care au participat la ultima şedinţă de Consiliu Local şi care au susţinut proiectul prin vocea consilierilor locali Mihai Manoliu şi Cristian Dima.
„Vrem să vedem investiţiile care vor fi făcute pe cele 1.000 de hectare de teren ale judeţului Galaţi”
Ne-a declarat consilierul local PC Eugen Găvan, care ne-a mai precizat că nu are nimic împotriva înfiinţării acestei asociaţii, dar doreşte să vadă în primul rând proiectele de investiţii comune care vor fi realizate pe teritoriul ambelor judeţe.
„Aş dori în primul rând să vedem ce proiecte de investiţii vor fi făcute pe cele 1000 de teren aflate în proprietatea judeţului Galaţi, pentru că eu cred că este un lucru la fel de important ca şi proiectele comune făcute la nivelul ambelor judeţe”, ne-a declarat Eugen Găvan.
Consilierul local PSD Florin Popa, care este şi viceprimarul Galaţiului, ne-a declarat recent că aleşii locali ai PSD doresc ca în noul proiect să fie aduse o serie de clarificări legate de desemnarea membrilor Consiliului de Conducere şi respectiv ai Consiliului de admnistraţie al noii asociaţii, şi de asemenea se doreşte precizarea clară a modului în care se va alege preşedintele asociaţiei, care ar trebui făcută în urma unui vot bazat pe paritate.
Reamintim că în timp ce de câteva luni se derulează demersuri de înfiinţare a acestei asociaţii intercomunitare care ar urma să poarte numele „Dunărea de Jos”, există deja înfiinţată de anul trecut o asociaţie intercomunitară „Galaţi-Brăila-Tulcea”, din care fac parte 49 de localităţi din cele 3 judeţe, cu excepţia municipiilor Galaţi şi Brăila.