22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asigurarea căldurii în Galaţi, condiţionată de plata în avans
Asigurarea căldurii în Galaţi, condiţionată de plata în avans

Acesta a fost mesajul transmis de către noul director al Electrocentrale Galaţi, Ovidiu Graure, către reprezentanţii conducerii Apaterm, cu care a avut două întâlniri în cursul săptămânii trecute, dar despre care reprezentanţii Primăriei nu au comunicat nimic prin intermediul purtătorului de cuvânt, care trasmite informaţii în ceea ce priveşte activitatea societăţii locale de furnizare a apei calde şi a căldurii. Se pare că schimbarea conducerii Electrocentrale, în urma demisiei fostului director Tudor Petre, nu a adus modificări importante în ceea ce priveşte asigurarea căldurii în această iarnă, deoarece acest lucru nu a condus încă la încheierea unui contract de furnizare a gazelor naturale între Romgaz şi Electrocentrale şi respectiv între Electrocentrale şi Apaterm.

„Am avut săptămâna trecută două întâlniri cu reprezentanţii celor de la Apaterm, cărora le-am transmis că Romgaz condiţionează încheierea unui contract de furnizare a gazelor naturale de plata în avans cu o lună a facturii, ceea ce ar însemna o sumă de circa 8 milioane de lei în timpul unei luni de iarnă. Dacă nu se va îndeplini această condiţie, cei de la Romgaz nu vor încheia un contract cu Electrocentrale, deci implicit nici noi nu putem încheia un contract cu cei de la Apaterm. Acum (n.r. - luni) sunt la Bucureşti pentru a discuta la minister, iar marţi, la ora 13, am solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei şi ai Apaterm pentru a discuta pe această temă” ne-a declarat directorul Electrocentrale. Rămâne de văzut dacă vor fi găsiţi banii care trebuie achitaţi în avans, chiar dacă în cadrul şedinţei de Cl care a avut loc vineri a fost aprobată o hătărâre prin care s-a alocat de la bugetul local o anumită sumă reprezentând pierderile înregistrate anul trecut de către Apaterm. În condiţiile în care reprezentanţii conducerii Apaterm au intrat de circa 2 săptămâni în „silenzio stampa”, doar purtătorul de cuvânt al Primăriei oferind informaţii despre Apaterm, este greu de spus ce se va întâmpla în această iarnă.

„Nimeni nu mai poate suporta pierderile înregistrate”

Acesta a fost mesajul transmis în cadrul şedinţei extraordinare de vineri de CL de către primarul Marius Stan, edilul precizând că nimeni, şi aici a făcut referire la cei de la Romgaz, nu îşi mai asumă riscul de a furniza căldură cetăţenilor care nu plătesc facturile. „Există o strategie şi un studiu din care rezultă că e necesar să apelăm la o altă sursă de caldură, fiind vorba de 3-4 puncte zonale, unde investitorii care sunt interesaţi vor veni şi vor investi în motoare noi care vor produce căldură în sistem de cogenerare. Energia produsă astfel va avea un preţ  cu 30-40% mai mic decât cel facturat de CET. Ceea ce ne împiedică să aplicăm această soluţie este faptul că Primăria nu este proprietarul reţelei principale şi nimeni nu vine să investească în aceste condiţii. Am cerut la minister ca reţelele primare să treacă în folosinţa noastră, probabil vom găsi modalitatea de cumpărare printr-un leasing a reţelelor şi apoi vom găsi modalitatea de a le moderniza. Trebuie să găsim înţelepciune multă pentru a trece această iarnă grea”, a declarat Marius Stan. Viceprimarul Florin Popa a spus că a citit şi a studiat strategia legată de termoficare postată pe site-ul Primăriei a cărei realizare ar urma să se facă în termen de 18-24 de luni în cazul celor 3 zone unde se va prelua energia cogenerată, valoarea estimată a investiţiei fiind de 100 de milioane de euro. „Noi va trebui să supunem şi să dezbatem în CL această strategie, problema furnizării căldurii este una acută. Vă rog să studiaţi strategia de pe site-ul Primăriei pentru a o aproba într-un timp cât mai rapid”, a mai spus Florin Popa. Consilierul local PNL, Săvel Rotaru, a precizat că nu a studiat strategia, însă a spus că ar trebui făcut un bilanţ energetic foarte serios, exprimându-şi îndoiala că se vor găsi cei 100 de milioane de euro pentru investiţii.


Articole înrudite