26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Actualitatea clasicilor sau de ce ne trebuie filosofia (FOTO)
Actualitatea clasicilor sau de ce ne trebuie filosofia (FOTO)

Galaţiul a avut parte de o vizită discretă, dar de mare clasă, găzduită de librăria Humanitas. Doamna Dana Jalobeanu, scriitoare şi conferenţiar la Facultatea de Filosofie Bucureşti, a participat la o întâlnire cu cititorii, prilejuită de lansarea cărţii „Spectacolul filosofiei. Cum citim Scrisorile lui Seneca”.  Evenimentul moderat de profesorul Doru Căstăian a fost susţinut şi de Liviu Cocei, lector la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie (Universitatea „Dunărea de Jos”), Grigore Vida, cercetător şi profesor al Universităţii din Bucureşti, şi Lăcrămioara Muşat, elevă la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”.
Dana Jalobeanu este o eminenţă a filosofiei ştiinţei, specialistă în Francis Bacon şi modernităţii timpurii, director fondator al revistei „Journal of Early Modern Studies”, având colaborări la Institutul Max Planck (Berlin), Oxford şi Universitatea Princeton.
O întâlnire specială, care după preliminariile legate de carte, s-a transformat într-un „workshop” dedicat filosofiei, relaţiei între viaţă şi moarte, educaţiei, problemelor adolescenţei, medicină, teatru şi multe altele. Doamna Dana Jalobeanu şi colegul ei de la Bucureşti au transferat greutatea tematică din sfera complicată a teoriei, spre aspectele practice ale învăţăturii filosofice în viaţa de zi cu zi, demonstrând faptul că genialul Seneca este în continuare actual, chiar după mii de ani.
„Scrisorile” senecane sunt o colecţie de texte ce cuprind idei, sfaturi şi alte multe  subiecte - de la viaţa cotidiană, la preocupări metafizice - şi tind să explice şi să evidenţieze învăţăturile stoicismului adoptat de Seneca ca protreptic. Pe lângă atracţia lor preponderent filosofică, ele oferă multe indicaţii asupra modului de viaţă al Romei (secolul I). Una din cele mai interesante părţi este abordarea psiho-socială, cu aplicaţii în psihiatria şi psihologia modernă.
Foarte importantă este grija lui Seneca faţă de educaţie, din scrierile sale păstrându-se maxime nemuritoare ca: „viaţa fără învăţare este moartă” sau „învăţăm nu pentru şcoală, ci pentru viaţă”. „Scrisorile” au inspirat chiar apariţia unui model matematic modern numit „efectul Seneca”. Inspirat de cuvintele anticului filosof care a scris „creşterile sunt lente, dar calea spre ruină este rapidă”, Ugo Bardi propune conceptul pentru a descrie situaţiile în care rata de declin a unui sistem este mult mai accentuată decât rata sa anterioară de creştere.
Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător în domeniul istoriei religiilor, scria despre volumul Danei Jalobeanu: „Marea virtute a acestei minunate cărţi este că, odată ajuns la capătul ei, traversând experienţele reale sau imaginare despre care îi scrie Seneca lui Lucilius, îţi retrezeşte gustul de a (re)citi opera însăşi şi de a juca - de această dată mai asumat - propriul joc în «spectacolul filozofiei»”.

Galerie de imagini disponibilă mai jos!


Articole înrudite