23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A murit artistul care a realizat cele mai cunoscute sculpturi în metal de pe faleză
A murit artistul care a realizat cele mai cunoscute sculpturi în metal de pe faleză

Artistul Ingo Glass (foto ↓) a încetat din viaţă, la 81 de ani. Era plecat din România din 1979, se stabilise în Germania şi, în 2012, a devenit cetăţean de onoare al Timişoarei, oraşul său natal, notează stiridetimisoara.ro.
„Artistul Ingo Glass a murit. Spunea «Cu cât mă preocupă mai mult tema reducerii, cu atât devine mai simplă arta mea. Pătratul reprezintă pentru mine linişte, echilibru, de aceea trebuie să fie de culoare albastră. Cercul este simbolul mişcării , al vieţii, de aceea eu îl văd roşu - spre deosebire de Bauhaus»”, a notat, pe Facebook, timişoreanca Veronica Kirchner, stabilită, la rândul ei, la München şi realizatoarea unui „ArtFel de jurnal”.
Născut la Timişoara, în 1941, Ingo Glass a fost obligat de Securitate să părăsească România în 1979, în urma unui interviu dat jurnaliştilor de la Financial Times şi titrat de publicaţie „Ceauseşcu - acolo unde dispare carnea”. Glass era, la acel moment, consilier artistic la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, din Bucureşti.

Ingo Glass 2 768x543

Ingo Glass a plecat la München, în Germania, unde talentul său s-a impus în scurt timp. Activitatea sa este recunoscută şi recompensată cu numeroase premii şi distincţii atât în ţară, cât şi în ţări precum Germania, Ungaria, Austria sau Olanda. Lucrările sale pot fi admirate în colecţii muzeale şi private, dar şi in spaţii publice din România şi din diferite colţuri ale lumii. În 2009, o lucrare monumentală intitulată „Poartă spre Serbia” a fost amplasată, prin intermediul Fundaţiei InterArt Triade, într-un scuar de lângă ştrandul Termal din Timişoara.
În 2004, el a primit Ordinul Meritul Cultural în rang de Mare Ofiţer. În 2012, la propunerea lui Marcel Tolcea, la acea vreme director al Muzeului de Artă din Timişoara, Ingo Glass a devenit cetăţean de onoare al Timişoarei.
După ce a absolvit Institutul de Arte Plastice din Cluj, în 1967 a ajuns la Galaţi, devenind unul dintre fondatorii Muzeului de Artă Vizuală şi realizând două dintre cele mai cunoscute sculpturi în metal de pe Faleza Dunării, „Septenarius” şi „Piramida Soarelui”, aflată lângă fostul restaurant „Pescarul”.


Articole înrudite