Un nou set de legi care reglementează utilizarea inteligenţei artificiale (IA) în Uniunea Europeană vor obliga companiile să fie mai transparente cu privire la datele utilizate pentru a-şi antrena sistemele, dezvăluind unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale industriei.
Legile privind inteligenţa artificială vor fi implementate în etape în următorii doi ani, oferind timp autorităţilor de reglementare să aplice noile reglementări, în timp ce firmele se confruntă cu un nou set de obligaţii. Cu toate acestea, modul exact în care vor funcţiona aceste reguli în practică rămâne necunoscut.
Una dintre secţiunile mai controversate ale acestei legi prevede că organizaţiile care utilizează modele IA de uz general, cum ar fi ChatGPT, vor trebui să furnizeze "rezumate detaliate" ale conţinutului utilizat pentru antrenarea acestora. Biroul IA, nou înfiinţat, a declarat că intenţionează să lanseze un model pentru organizaţii la începutul anului 2025, după ce se va consulta cu părţile interesate.
Din timp ce detaliile încă nu au fost stabilite, companiile de IA sunt foarte reticente să dezvăluie cu ce au fost antrenate modelele lor, descriind aceste informaţii ca fiind un secret comercial care ar oferi competiţiei un avantaj injust dacă ar fi făcute publice.
Aceste rapoarte de transparenţă vor avea consecinţe semnificative pentru startup-urile mai mici de IA, dar şi pentru companiile mari, ca Google şi Meta, relatează Reuters.