Meta a anunţat că, începând cu aprilie 2025, programele sale oficiale de verificare a informaţiilor (fact-checking) pe reţelele Facebook, Instagram şi Threads vor fi închise definitiv în Statele Unite.
Această decizie marchează sfârşitul unei iniţiative de mai bine de un deceniu, care implica colaborarea cu verificatori de fapte acreditaţi de International Fact-Checking Network, cu scopul de a combate dezinformarea online.
Joel Kaplan, directorul pentru afaceri globale al companiei, a făcut anunţul pe reţeaua X (fosta Twitter), precizând că „până luni după-amiază, programul nostru de fact-checking din SUA va fi închis oficial. Asta înseamnă că nu vor mai exista verificări noi şi nici verificatori activi”.
Meta va înlocui sistemul anterior cu o metodă bazată pe implicarea utilizatorilor, denumită „Community Notes” (Note comunitare), care vor începe să fie implementate treptat pe Facebook, Threads şi Instagram. Deosebirea majoră este că aceste note nu vor atrage penalizări pentru conţinutul postat, spre deosebire de verificările anterioare.
Anunţul referitor la renunţarea la fact-checking a fost făcut încă din ianuarie 2025, înainte de începerea celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Donald Trump, fiind interpretat de analişti ca parte dintr-o schimbare mai largă a direcţiei marilor companii tehnologice, precum Apple, Amazon şi Google, care se aliniază la priorităţile noii administraţii.
Elon Musk, deţinătorul platformei X, a reacţionat pe reţeaua sa cu un simplu „Cool” la vestea din partea Meta.
Deşi X a introdus deja „Community Notes” din 2021, acest sistem a devenit principalul mod de combatere a dezinformării abia după achiziţia platformei de către Musk în 2022, când a fost abandonat programul oficial de verificare.
Specialiştii în domeniul social media şi combaterea dezinformării exprimă îngrijorări cu privire la eficienţa acestui sistem de notare comunitară înlocuind verificările profesioniste. Anjana Susarla, profesoară la Broad College of Business din cadrul Universităţii de Stat din Michigan, subliniază că provocările majore includ volumul uriaş de conţinut şi lipsa de implicare activă a utilizatorilor. „Problema nu este că notele comunitare nu sunt utile, ci că nu pot ţine pasul cu viteza de propagare a informaţiilor false. Iar dacă utilizatorii nu au încredere în ele, eficienţa lor scade semnificativ”, a spus Susarla, citată de CNET.
De asemenea, aceasta remarcă faptul că nu există studii ample care să compare impactul notelor comunitare cu cel al fact-checking-ului profesionist. O alternativă sugerată ar fi modelul Wikipedia, bazat pe colaborare deschisă şi revizuire de către editori comunitari, deşi aplicarea acestuia pe platformele mari precum Meta ar putea fi dificilă.
În plus, decizia Meta intervine într-un context economic sensibil, într-o zi în care pieţele financiare erau deja afectate de îngrijorări legate de tarifele comerciale globale impuse de Trump. „Dacă mergi pe Facebook să afli informaţii despre bursă, momentul ales pentru această tranziţie nu este tocmai ideal”, a încheiat Susarla.