22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Emisiile de gaze cu efect de seră ale Google cresc vertiginos din cauza IA-ului
Emisiile de gaze cu efect de seră ale Google cresc vertiginos din cauza IA-ului

În timp ce Google s-a grăbit să integreze inteligenţa artificială în produsele sale de bază, un nou obstacol a apărut în culise: sistemele necesare pentru a susţine aceste instrumente IA au crescut semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră ale companiei.
Sistemele IA necesită un număr mare de computere pentru a funcţiona. Centrele de date necesare pentru a le rula, practic depozite pline cu echipamente de calcul puternice, consumă cantităţi enorme de energie pentru a procesa datele şi pentru a gestiona căldura generată de aceste computere. Drept urmare, emisiile de gaze cu efect de seră ale Google au crescut cu 48% din 2019, conform raportului anual de mediu al gigantului tehnologic. Compania a atribuit această creştere în principal „consumului crescut de energie al centrelor de date şi emisiilor din lanţul de aprovizionare”.
Google şi-a propus să atingă emisiile nete zero până în 2030, însă acum numeşte acest obiectiv „extrem de ambiţios” din cauza „incertitudinii legate de impactul viitor al AI-ului asupra mediului, care este complex şi dificil de prezis”. Cu alte cuvinte, eforturile de sustenabilitate ale companiei – care odată includeau sloganul „nu fi rău” în codul său de conduită – au devenit mai complicate din cauza AI-ului.
Google, asemenea altor rivali din domeniul tehnologiei, a investit masiv în AI, considerată următoarea mare revoluţie tehnologică, care este pe cale să schimbe modul în care trăim, muncim şi consumăm informaţii. Compania a integrat tehnologia sa generativă AI, Gemini, în unele dintre produsele sale de bază, inclusiv în Căutare şi Google Assistant, iar CEO-ul Sundar Pichai a declarat că Google este o „companie orientată spre AI”.
Însă AI-ul vine cu un dezavantaj major: centrele de date consumatoare de energie pe care Google şi alţi giganţi tehnologici le extind, cheltuind zeci de miliarde de dolari în fiecare trimestru pentru a-şi alimenta ambiţiile AI. Ilustrând cât de solicitante sunt modelele AI în comparaţie cu sistemele de calcul tradiţionale, Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că o interogare Google necesită, în medie, 0,3 watt-ore de electricitate, în timp ce o cerere ChatGPT consumă aproximativ 2,9 watt-ore, relatează playtech.ro.


Articole înrudite