18 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elon Musk anunţă lansarea roboţilor umanoizi Tesla în 2024
Elon Musk anunţă lansarea roboţilor umanoizi Tesla în 2024

Elon Musk, şeful Tesla, a declarat că producătorul de maşini electrice va începe să producă şi să utilizeze roboţi umanoizi începând de anul viitor. Într-o postare pe reţelele sociale, Musk a precizat că aceşti roboţi vor fi iniţial folosiţi de Tesla, urmând ca producţia pentru vânzare să înceapă în 2026.
Anunţul vine într-un moment în care Musk se concentrează pe reducerea costurilor la Tesla, pe fondul unei cereri în scădere pentru maşinile sale. Marţi, compania a raportat o scădere a profitului cu aproape 50% pentru ultimele trei luni până la sfârşitul lunii iunie, de la 2,7 miliarde de dolari (2,09 miliarde de lire sterline) la mai puţin de 1,5 miliarde de dolari (1,16 miliarde de lire sterline), din cauza unei scăderi a vânzărilor.
„În general, ne concentrăm pe reducerea costurilor la nivelul întregii companii”, a declarat Tesla, într-o actualizare pentru investitori.
Veniturile din sectorul auto al Tesla au scăzut cu 7% faţă de anul anterior în acest trimestru, în ciuda reducerilor de preţuri şi altor stimulente pentru a atrage clienţii. Totuşi, compania a reuşit să înregistreze o creştere a veniturilor totale cu 2%, datorită dezvoltării afacerii de stocare a energiei. Acţiunile Tesla au scăzut cu aproape 8% în tranzacţiile de după orele de program.
Afacerile lui Musk se concentrează tot mai mult pe tehnologii precum inteligenţa artificială, conducerea autonomă şi roboţi, într-un moment în care cererea pentru vehicule electrice încetineşte. Musk a spus anterior că robotul, numit Optimus, va fi gata de utilizare în fabricile Tesla până la sfârşitul acestui an. „Tesla va avea roboţi umanoizi cu adevărat utili în producţie redusă pentru utilizare internă începând de anul viitor şi, sperăm, în producţie mare pentru alte companii în 2026,” a declarat Musk pe platforma sa de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter.
Alte companii, inclusiv Honda şi Boston Dynamics, dezvoltă, de asemenea, proprii lor roboţi umanoizi. Tesla intenţionează să construiască un „robot umanoid autonom” care să îndeplinească sarcini „nesigure, repetitive sau plictisitoare.” Musk a declarat anterior că Tesla vizează producţia în masă a acestor roboţi, care ar urma să coste mai puţin de 20.000 de dolari (17.900 de lire sterline) fiecare.
Deşi Musk este cunoscut pentru stabilirea unor termene ambiţioase pentru companiile sale, pe care nu le-a respectat întotdeauna, el rămâne optimist. În 2019, Musk a declarat că este „foarte încrezător” că Tesla va avea taxiuri autonome pe şosele până anul următor. La începutul acestui an, Musk a spus că mult aşteptatul robo-taxi va fi prezentat pe 8 august, dar acel eveniment a fost amânat. Tesla a afirmat marţi că încă lucrează „viguros” la robo-taxiuri, dar momentul lansării va depinde în parte de aprobările de reglementare, relatează playtech.ro.


Articole înrudite