23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
DNSC: Cum să-ţi recuperezi contul de Facebook, Instagram sau TikTok
DNSC: Cum să-ţi recuperezi contul de Facebook, Instagram sau TikTok

Conturile de social media sunt foarte importante pentru mulţi dintre noi, iar pierderea accesului la aceste conturi reprezintă o problemă crucială. Ce paşi trebuie urmaţi pentru recuperarea lui? Echipa Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică - DNSC a pregătit un ghid extrem de util pentru protejarea şi recuperarea conturilor social media - Facebook, Instagram, WhatsApp, TikTok şi Youtube!

Specialiştii DNSC prezintă 4 principale surse de pericol

Specialiştii DNSC precizează că utilizatorii ar trebui să fie conştienţi de ameninţările din mediul online şi prezintă patru principale surse de pericol din cauza cărora se poate ajunge la pierderea controlului asupra contului de pe reţelele sociale:
- Account Takeover Attack - ATO (Preluarea controlului asupra contului) - se poate realiza prin utilizarea de parole furate de atacatori sau prin exploatarea unor vulnerabilităţi ale dispozitivului de pe care este accesat contul. După ce au obţinut controlul asurpa contului, ei pot să-ţi fure identitatea, să posteze informaţii false sau să acceseze informaţii sensibile.
- Atacuri de phishing - acesta implică inducerea în eroare a utilizatorilor pentru a furniza informaţii sensibile precum date de autentificare, date personale sau financiare. Un bun exemplu ar fi site-urile clonă, care seamănă foarte bine cu originalul, dar la care adresa de accesare (domeniul) este diferit.
- Distribuţia de malware - este vorba despre link-uri sau ataşamente periculoase trimise prin mesaje sau diferite postări cu subiecte atrăgătoare care te ademenesc să dai click. În momentul în care sunt accesate, se instalează un malware pe dispozitivul tău care permite atacatorilor să-l acceseze.
- Inginerie socială - Este vorba despre tactici de manipulare a utilizatorilor ca să-i determine să dezvăluie informaţii sensibile.

! Printre sfaturile DNSC pentru evitarea acestor atacuri se numără: „Actualizări regulate ale parolelor: schimbă parolele periodic şi evită folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi. Parola trebuie să fie distinctă pentru fiecare cont. Revizuirea setărilor de confidenţialitate: verifică şi ajustează regulat setările de confidenţialitate pentru a controla cine poate vedea informaţiile tale şi cine poate interacţiona cu conţinutul tău. Evitarea link-urilor suspecte: fii precaut în privinţa link-urilor şi ataşamentelor primite prin mesaje sau e-mail. Nu accesa link-uri suspecte sau provenite de la surse necunoscute. Atenţie la încercările de phishing: fii conştient de posibile încercări de phishing şi nu furniza niciodată informaţii personale sau date de conectare, în urma unor solicitări suspecte”, se mai arată în ghidul DNSC.

Ce trebuie să faci să-ți recuperezi contul de Facebook?

Dacă ţi-a fost blocat contul de Facebook de către un hacker şi nu te mai poţi conecta, parola fiindu-ţi schimbată, poţi ruga un prieten să te ajute să-ţi caute contul sau să soliciţi ajutor de la administratorii platformei pentru a afla dacă contul ţi-a fost piratat. Pe Instagram poţi trimite e-mail pentru a-ţi securiza contul, prin solicitarea unui link de conectare, să primeşti SMS-uri, să-ţi confirmi identitatea şi să efectuezi verificări prin Captcha. Instagram, fiind axat pe fotografii, îţi poate solicita un selfie cu tine pentru a-ţi identifica şi recupera contul pierdut. Contul de Whatsapp poate fi recuperat prin verificarea SMS.

! Explicaţii amănunţite pot fi găsite în Ghidul DNSC aici: https://www.dnsc.ro/vezi/document/ghid-retele-sociale.


Articole înrudite