Reţeaua de socializare Mastodon a anunţat recent că va adopta o structură non-profit, formând o nouă entitate în Europa care va administra componentele principale ale ecosistemului şi platformei. Această schimbare marchează o diferenţă semnificativă faţă de reţelele sociale tradiţionale, unde controlul este concentrat în mâinile unor persoane precum Elon Musk sau Mark Zuckerberg.
Pentru cei care nu sunt familiarizaţi, Mastodon este o reţea de socializare gratuită care permite utilizatorilor să publice mesaje numite „toots” (în loc de „tweet-uri”). După ce Elon Musk a preluat Twitter, mulţi utilizatori au migrat către Mastodon, o reţea lansată cu ani în urmă, dar care a câştigat popularitate în 2022, conform BBC.
Mastodon funcţionează diferit faţă de Twitter, având o structură descentralizată. Aceasta înseamnă că nu este controlată de o singură companie sau persoană, ci este alcătuită dintr-o reţea de servere independente, gestionate de diverse organizaţii sau persoane. Această descentralizare face imposibil ca reţeaua să fie cumpărată sau controlată de o entitate unică, după cum menţionează adevarul.ro.
Înregistrarea pe Mastodon presupune alegerea unui server, fiecare având o tematică specifică, fie că este vorba despre locaţie (ţară, oraş) sau interese (tehnologie, jocuri, gastronomie etc.). Dacă doriţi să căutaţi pe cineva de pe un alt server, este necesară adresa completă a utilizatorului. Spre deosebire de Twitter, Mastodon nu sugerează automat persoane sau conturi de urmărit, dar permite căutarea prin hashtag-uri.
Un avantaj cheie al platformelor descentralizate, precum Mastodon, este că nu pot fi achiziţionate sau controlate de o singură persoană. În prezent, Eugen Rochko, fondatorul şi CEO-ul Mastodon, va transfera o parte din responsabilităţile organizaţionale noii entităţi, concentrându-se pe dezvoltarea strategiei de produs.
Detaliile complete ale tranziţiei nu au fost încă stabilite, însă reţeaua va continua să susţină serverele mastodon.social şi mastodon.online, ambele parte a ecosistemului bazat pe protocolul ActivityPub. Mastodon numără în prezent aproximativ 835.000 de utilizatori activi lunar, distribuiţi pe mii de servere.
De la început, obiectivul Mastodon a fost să ofere o alternativă la reţelele sociale centralizate. „Mastodon nu va fi niciodată de vânzare şi nu va fi controlat de un individ bogat”, se afirmă într-o postare recentă de pe blogul oficial al platformei.