Noul generator de imagini al ChatGPT, integrat în modelul 4o, a fost lansat cu multă publicitate şi promite să creeze imagini de înaltă calitate - o promisiune care pare să se confirme.
Funcţia îmbunătăţită a atras rapid atenţia utilizatorilor, unii dintre ei folosind-o pentru a genera bonuri fiscale false, adăugând astfel un nou instrument în arsenalul deja extins de deepfake-uri AI utilizate în scopuri frauduloase.
Un exemplu relevant a fost postat de Deedy Das, investitor de capital de risc activ pe reţelele sociale, care a distribuit pe platforma X o imagine a unui bon fals de la un restaurant din San Francisco, creat cu ajutorul modelului 4o. La scurt timp, şi alţi utilizatori au testat tehnologia, adăugând pete de mâncare sau urme de băuturi pentru a face bonurile să pară cât mai autentice.
Cel mai convingător exemplu descoperit de TechCrunch provine din Franţa, unde un utilizator LinkedIn a postat o imagine cu un bon rupt de la o reţea locală de restaurante.
În propriul său experiment, TechCrunch a generat un bon fals de la Applebee’s din San Francisco, observând totuşi câteva indicii evidente ale falsului: utilizarea virgulei în loc de punct pentru separarea zecimalelor şi erori matematice evidente - un aspect deloc surprinzător, având în vedere că modelele lingvistice încă au dificultăţi cu calculele de bază.
Cu toate acestea, astfel de greşeli ar putea fi uşor corectate de un escroc folosind software de editare foto sau solicitări mai precise, ceea ce ridică un risc real, deoarece tehnologia ar putea fi utilizată pentru a obţine rambursări frauduloase pentru cheltuieli inexistente.
Taya Christianson, purtător de cuvânt al OpenAI, a declarat pentru TechCrunch că toate imaginile generate includ metadate care indică faptul că au fost create de ChatGPT şi că OpenAI intervine atunci când utilizatorii încalcă politica de utilizare.
Totuşi, ea a apărat libertatea creativă oferită de acest instrument, argumentând că bonurile false generate de AI ar putea avea şi utilizări legitime, precum educaţia financiară, arta digitală sau publicitatea.