Ceremonie festivă de final de an la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. În băncile amfiteatrului s-au strâns peste 100 de seniori. Nu erau bunici veniţi la cursul de absolvire al nepoţilor, ci studenţi seniori, cu emoţii la fel de mari. Roba de absolvent le confirma statutul. Poveştile seniorilor studenţi sunt de-a dreptul emoţionante. Toate sunt deosebite. Să o luăm de exemplu pe doamna Isofache, care, la peste 80 de ani, şi după ce a fost o viaţă inginer căi ferate, acum a studiat Teologia, marea ei pasiune din tinereţe. Dar a mai studiat şi alte module, cum ar fi Medicina. „Acum am studiat Teologia, deoarece toată viaţa l-am avut în suflet pe Dumnezeu, am cântat la cor, am fost prietenă cu cei de la teologie. Am mai studiat şi Drept şi Medicină. Am venit la Universitatea Vârstei a Treia ca să îmi ţin mintea mereu ocupată cu ceva”, a spus Elena Isofache.
Pe un rând mai în spate, două doamne, trecute bine de 70 de ani, au împletit grija pentru nepoţi cu seminariile. Amândoua ar fi vrut să studieze în tinereţe, dar viaţa nu le-a ajutat. Recuperează acum ce nu au făcut în tinereţe şi sunt mândre de asta. „Am fost mulţi copii la mama şi nu am avut posibiltate să merg la facultate, dar am venit acum. Am studiat medicina, arta, kinetoterapia, nutriţia. Cel mai mult mi-a plăcut şi că am învăţat ceva util, cum ar fi să acord primul ajutor cuiva care se îneacă”, a spus Paraschiva Dobrea, 76 de ani, fost contabil. George Râpă, un domn ajuns la 70 de ani, fost cercetător, şi-a descoprit la vârsta a treia pasiunea pentru Arte şi chiar Jurnalism. Are şi un radio online. Face cu totul altceva decât la tinereţe, dar e foarte mulţumit. Fiica lui l-a îndemnat să se înscrie la Universitatea Vârstei a Treia. Un domn şi o doamnă, el de 57 de ani, ea de 65 de ani, au venit în cuplu să studieze şi acum sunt sunt încântaţi. El fost inginer, ea contabilă, au mers la seminarii de Medicină, Nutriţie sau Istorie.
„Sunt oameni cu sufletul mereu tânăr şi avizi după informaţie. Suntem în acest moment singura universitate de stat care are un asatfel de proiect, în care au fost 160 de seniori cu vârste de la 55 la 85 de ani“, a declarat prof. univ. Violeta Puşcaşu, coordonatorul proiectului pilot unic în ţară, preluat după un model francez, care ajută la incluziunea socială a seniorilor. În urma cursurilor seniorii nu primesc certificate de specializare, este doar un proiect menit să îi ţină activi în societate.