Dunărea măsura, miercuri, 12 iunie 2019, la Galaţi, 572 de cm, cu 12 cm peste cota de atenţie, care este de 560 de cm. Creşterea cotelor şi debitelor Dunării sunt cauzate de volumul mare de apă pricinuit de precipitaţiile şi inundaţiile care au afectat de zile bune întreaga ţară. Creşterea Dunării afectează, deocamdată, doar unele terase mai joase de pe Faleza Inferioară, dar şi pasarelele pontoanelor.
Pompierii au verificat toţi agenţii economici din zonă şi monitorizează situaţia, deoarece se aşteaptă creşteri ale cotelor şi debitelor Dunării în următoarele zile. "S-a atins astăzi (n.r. - miercuri) cota de 572 de cm cu plus 12 cm peste cota de atenţie şi aşteptăm un vârf de viitură în următoarele 2 zile, suntem pregătiţi, monitorizăm creşterile cotelor fluviului Dunărea. Agenţii economici de la Dunăre au fost controlaţi de cadrele ISU, verificaţi dacă au material de primă intervenţie în caz de inundaţie şi au fost înştiinţaţi că în orice moment pot pune în aplicare planul de apărare propriu împotriva inundaţiilor", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi.
Şi la Trecere Bac creşterea nivelului Dunării este evidentă, o parte a zonei pentru aşteptarea pasagerilor este în apă şi deja s-au luat şi alte măsuri. "În momentul în care Dunărea creşte, noi ducem pasarele, le ridicăm cu ponton cu tot, la apă mare. Avem cheu pentru apă mare ca să nu treacă maşinile prin apă. Deocamdată nu sunt restricţii de circulaţie pe Dunăre", a precizat Grigore Crăciun, şef flota Navrom Bac.
În următoarele zile este de aşteptat ca Dunărea să intre şi pe zona pietonală a Falezei Inferioare sau să inunde şi mai mult, asta în funcţie de cota la care va ajunge. Cota de inundaţie la Galaţi este de 600 cm.
VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!
Articole similare: Dunărea a atins la Galaţi cota de atenţie