22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Va rămâne sau nu Galaţiul fără apă caldă?
Va rămâne sau nu Galaţiul fără apă caldă?
Începând de mâine, 19 august, locuitorii oraşului Galaţi ar trebui să rămână, teoretic, fără apă caldă, şi asta din cauza faptului că Electrocentrale Galaţi nu mai are dreptul legal de a furniza agent termic primar către Apaterm, societatea locală de furnizare a apei calde şi a căldurii nemaivând licenţă pentru a presta acest serviciu. Reamintim că reprezentanţii conducerii Electrocentrale au anunţat recent, printr-un comunicat de presă, că Apaterm nu mai are licenţă de furnizare a apei calde şi a căldurii, licenţă retrasă după ce i-a fost dată în mod ilegal, şi că începând cu data de 19 august furnizarea agentului termic primar ar fi făcută în mod ilegal.
„Voi cere o întâlnire cu domnul prefect pentru a discuta pe marginea acestui subiect, pentru a vedea cum poate fi rezolvată problema. Cert este faptul că, dacă Electrocentrale Galaţi va furniza după data de 19 august agent termic primar către Apaterm, acest lucru va fi ilegal şi societatea riscă să primească amenzi foarte mari de la ANRSC”, ne-a declarat directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.
Războiul legat de furnizarea apei calde se pare că va continua, şi asta deoarece Apaterm a contestat decizia de retragere a licenţei de către comisia de specialitate din cadrul ANRSC.

„Apatermus captivus”

Precizăm că, imediat după ce Elecrocentrale a făcut public faptul că începând cu 19 august nu mai poate, legal, să dea agent termic la Apaterm, administratorul judiciar al Apaterm a reacţionat şi a făcut unele precizări. Am căutat şi noi în lege, acolo unde ne-a direcţionat Rominsolv, şi am aflat că Apaterm este „consumator captiv”, adică, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu-şi poate alege furnizorul. Acum Apaterm are deschisă procedura de insolvenţă, iar legea spune că „orice furnizor de servicii – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea – nu are dreptul, în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau către averea debitorului în cazul în care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii”. Asta e legea, pe care probabil o cunosc şi cei de la Electrocentrale, la fel ca şi cei de la Apaterm. Desigur, mai sunt nişte portiţe. Tot în lege. Oricum, până la venirea iernii ar trebui „să se dezlege calul de la gard”. Între timp, după cum spuneam şi acum câteva zile, pe piaţă au fost lansate câteva oferte tentante pentru cei care vor să scape de încălzirea centralizată. Aşa e-n viaţă: când doi se ceartă, al treilea câştigă.


Articole înrudite