Uniunea Producătorilor de Oţel din România (UniRomSider) a emis astăzi, 22 aprilie 2024, o declaraţie de presă prin care îşi exprimă îngrijorările faţă de impactul pe care îl va avea noua lege a pensiilor asupra marilor companii din România în ceea ce priveşte volumul enorm de muncă pentru eliberarea a zeci de mii de adeverinţe necesare recalculării pensiilor.
„Considerăm că nu a fost luat în considerare impactul Legii 360/2023 asupra marilor companii din România care au angajat mii de oameni în perioada comunismului. Având în vedere că noua lege intră în vigoare în septembrie 2024, colaborăm activ cu autorităţile române la nivel naţional şi local pentru a împărţi responsabilitatea implementării noii legislaţii privind pensiile”, se arată în declaraţia UniRomSider.
UniRomSider subliniază că a prezentat, în luna martie, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale un plan care include o serie de măsuri de sprijin pentru marile companii:
(1) Sprijin financiar acordat de Stat pentru digitalizarea fostelor companii de stat care au până la 40.000 de foşti angajaţi în sistemul de pensii.
(2) Extinderea termenului de eliberare a adeverinţelor de pensie de la 15 zile la 90 de zile, ţinând cont de numărul potenţialelor solicitări.
(3) Claritate în prezentarea noii legislaţii atât pentru companii, cât şi pentru pensionarii care ar putea să nu primească nicio majorare în urma recalculării pensiilor.
În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii ministerului, UniRomSider a solicitat ca Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Pensii să comunice în mod clar şi corect procesul şi etapele de recalculare a pensiilor, precum şi impactul în pensiile actualizate, luând în considerare investiţiile financiare semnificative făcute atât de Statul Român, cât şi de companii.
În urma declaraţiei trimise de UniRomSider, un purtător de cuvânt al LIBERTY Galaţi (fostul Sidex), combinatul siderurugic gălăţean fiind unul dintre cei mai mari angajatori din judeţul Galaţi timp de câteva decenii, a declarat: „Susţinem declaraţia Uniunii Producătorilor de Oţel din România. Compania noastră a început deja să se pregătească pentru implementarea noii legislaţii prin dezvoltarea unui program mai amplu de responsabilitate socială care vizează atât pensionarii, cât şi integrarea persoanelor vulnerabile din comunitatea noastră. Astfel, ne pregătim să implementăm noua legislaţie, investind în digitalizarea documentelor cu datele angajaţilor din perioada 1961-2001 şi prin adoptarea unui software dedicat care permite navigarea rapidă şi precisă a documentelor. De asemenea, am creat o echipă dedicată care este instruită pentru a elibera certificatele de pensie de îndată ce va intra noua lege în vigoare. Ca parte a programului nostru de Diversitate, Echitate şi Incluziune (DEI), oferim, de asemenea, oportunităţi de angajare persoanelor defavorizate. Anul acesta am angajat deja patru colegi şi recrutăm în continuare”.