22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un robot creat de elevi de la Pedagogic ar putea înlocui măturătorii din oraş (FOTO)
Un robot creat de elevi de la Pedagogic ar putea înlocui măturătorii din oraş (FOTO)

Prima ediţie a concursului de robotică „Looking for the New Shakey”, organizat de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, şi-a anunţat câştigătorii în cadrul unui eveniment organizat în sala Centenar a Teatrului Metropolis din Bucureşti.
La competiţia care a avut ca scop încurajarea inovaţiei în acest domeniu de viitor, au participat echipe de la cluburi de robotică importante din toată ţara.
În finala concursului au fost prezentaţi roboţi care pot colecta şi selecta deşeuri de pe suprafeţe diverse, pot merge prin apă sau pe teren accidentat, sau care pot face activităţi în domeniul construcţiilor sau a siguranţei persoanelor în caz de catastrofe.
Evenimentul de premiere l-a avut ca gazdă pe robotul Pepper, primul robot social umanoid din România, dezvoltat pentru a comunica şi interacţiona cu oamenii. Pepper are multiple funcţii, poate stoca informaţii despre cei cu care interacţionează, pe care îi identifică apoi cu ajutorul scanării faciale.
Pepper a anunţat decizia juriului concursului care a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai bune proiecte din cele 9 ajunse în finală.
Astfel, marele premiu al concursului de robotică „Looking for the New Shakey” a fost câştigat de tânărul inovator Vlad Alexandru Pătrulescu, care a prezentat un robot telecomandat în forma unui păianjen - Robotul Lens V 2.
Iar premiul pentru sustenabilitate a fost câştigat de Clubul Liceal de Robotică Seramitae al Colegiului Naţional „Costache Negri” Galaţi (foto jos ), cu un robot ce poate colecta deşeuri de pe suprafeţe diverse şi care ar putea înlocui munca personalului de curăţenie de pe trotuare şi din parcuri - Robotul Seramiclean (foto sus ). Echipa a prezentat un model în miniatură, dar inovatorii promit dezvoltarea acestuia pe viitor.
Primăriile din toată ţara ar fi încântate să aibă pe trotuare robotul Seramiclean, care va păstra curăţenia şi va ajuta la protejarea mediului în orice spaţiu public. Dezvoltat şi produs la nivel de masă acest robot ar putea face operaţiuni care acum consumă resurse umane şi financiare importante.
El funcţionează în mod autonom el va putea  colecta în mod selectiv deşeurile din oraşe făcând distincţia între plastic, metal şi hârtie. În modul fix de funcţionare, robotul Seramiclean se va deplasa doar într-un anumit perimetru pentru a goli coşurile de gunoi din spaţiile publice, iar în modul încărcare, acesta se va întoarce la baza pentru a-şi încărca bateriile. Complet sigur în deplasare, robotul este dotat cu senzori de mişcare ce îi permit să evite oamenii sau obstacolele. FELICITĂRI!

  • Galerie Foto:

Articole înrudite