19 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UDJG se pregăteşte să cumpere Grand Hotel - fostul sediu al Primăriei Galaţi (FOTO)
UDJG se pregăteşte să cumpere Grand Hotel - fostul sediu al Primăriei Galaţi (FOTO)

Unul dintre imobilele emblemarice de pe str. Domnească, nr. 38 este scos la vânzare de mai bine de un an de zile. Grand Hotel a fost construit în perioada 1911-1912 şi este înregistrat pe lista monumentelor istorice, iar de gălăţeni este cunoscut ca fiind fostul sediu al Primăriei municipiului Galaţi. După ce municipalitatea s-a mutat în noul sediu, clădirea veche a rămas în aşteptarea unui cumpărător care să dea, potrivit anunţurilor de vânzare publicate, suma de 2.450.000 euro.

Cea mai serioasă ofertă de cumpărare vine din partea vecinilor de vizavi adică din partea Universităţii Dunărea de Jos Galaţi. În Hotărârea Senatului Universităţii din data de 07 noiembrie 2022 se arată următoarele: „Se aprobă solicitarea Consiliului de administraţie privind aprobarea cererii Direcţiei Generale Administrative de deblocare a sumei de maximum 12.500.000 lei (n.r. - 2,5 milioane de euro) pe anul 2022 din creditele bugetare din sold la finanţarea de bază, sursa 2022, pentru a fi alocată la Cheltuieli de capital, Achiziţii de imobile, în vederea achiziţionării imobilului din Galaţi, Strada Domnească nr. 38, cu respectarea legislaţiei în vigoare, cu avizul Biroului Juridic coroborat cu avizul Consiliului de administraţie, conform HCA nr. 144 din 2.11.2022”. De asemenea, se mai precizează că indicatorii tehnico-economici ai imobilui vor fi înaintaţi spre aprobare Consiliului de administraţie şi Senatului universitar după finalizarea evaluării clădirii.

Întrebat despre intenţiile Universităţii Dunărea de Jos Galaţi de a cumpăra Grand Hotel, prorectorul Alexandru Nechifor a confirmat pentru Monitorul de Galaţi că a fost aprobată intenţia de achiziţie a acestui imobil, dar nu înainte de o evaluare a clădirii. „Următorul pas pe care îl vom face va fi să facem o evaluare şi expertizare a acestei clădiri, care pe lângă valoarea acesteia, să reflecte şi sumele pe care va trebui să le investim în reabilitarea acestui imobil. Având în vedere că este monument istoric, cheltuielile de renovare şi reabilitare vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit”, ne-a explicat Alexandru Nechifor.

Despre planurile universităţii gălăţene cu această clădire, prorectorul Universităţii Dunărea de Jos ne-a spus că în cazul în care va fi achiziţionată, după reabilitare, aici va lua fiinţă un adevărat incubator de afaceri în domeniul IT, un hub de IT şi tehnologie în care studenţii şi mediul de afaceri vor avea posibilitatea să colaboreze şi să se dezvolte. „Este păcat ca această clădire care se află chiar în faţa Universităţii să nu fie salvată de la degradare”, a subliniat Alexandru Nechifor.

Despre Grand Hotel, clasic şi baroc la malul Dunării

Anunţul de vânzare al clădirii scoate în evidenţă atât istoria clădirii, cât şi elemente tehnice:

„Fiecare oraş are o clădire reprezentativă care vorbeşte despre istoria şi povestea urbei. Pentru Galaţi această clădire ar putea fi chiar fostul Grand Hotel: la începuturile sale fiind centrul de atracţie al vieţii oraşului, pentru că mai apoi, în vremurile noastre, să devină sediul Primăriei şi locul central al întregii activităţi a oraşului. (...) Imobilul din strada Domnească a fost construit la începutul secolului al XX-lea, între anii 1911 şi 1912 fiind ridicat la iniţiativa lui Elie Climis, fiul lui Dimitrie Climis, unul dintre cei mai înstăriţi comercianţi ai Galaţiului de început de secol. Prima cerere către Serviciul Tehnic al Comunei Galaţi a fost depusă în 28 februarie 1911 pentru a ridica un imobil cu trei etaje şi subsol. Autorizaţia de construcţie avea să fie eliberată la 1 martie 1911, restul devenind apoi istorie. În anuarul din anul 1927 dedicat Municipiului Galaţi, printre localurile de prim rang găsim menţionat şi restaurantul „Grand” de pe strada Domnească. Care devenise deja un loc preferat de petrecere atât pentru gălăţeni cât şi pentru oaspeţii oraşului.

Grand Hotel este o clădire în stil compozit, cu elemente de decoraţie neoclasice şi baroce. Din punct de vedere arhitectural se remarcă două bowindow-uri, dispuse simetric faţă de intrarea principală şi care sunt bogat decorate, încadrate cu ornamente verticale cu motive geometrice şi florale, bine puse în valoare la nivelul streaşinei prin frontoane decorative semicirculare.

Intrarea principală este accentuată de prezenţa celor două balcoane de onoare, dispuse la nivelul etajului 1 şi 2, încadrate cu coloane decorative identice cu cele ce încadrează cele două bowindow-uri. Se remarcă, de asemenea, decoraţiile ancadramentelor ferestrelor de la cele două etaje şi ale cornişei. Faţadele nord şi sud prezintă decoraţii realizate după modelele elaborate de arhitecţii locali, care caută să asigure o legătură între faţada principală şi cea secundară, orientată spre stradă Logofăt Tăutu.

Clădirea a fost naţionalizată odată cu venirea comuniştilor la putere, iar în 1950 a devenit chiar sediu al Securităţii din Galaţi. 18 ani mai târziu, în 1968, aici era sediul Consiliului Popular al Municipiului Galaţi, iar începând cu 1990 şi până de curând, aici a funcţionat Primăria.

Astăzi clădirea se prezintă în stare foarte bună, faptul că a fost funcţională până de curând păstrând-o într-o formă excelenţă. Cu o suprafaţă construită desfăşurată totalizând mai bine de 3000 mp şi un teren mai mare de 3200 mp, proprietatea oferă multiple opţiuni de folosire, ea putând fi oricând adaptată pentru a reveni la funcţiunea de hotel, sau i se poate da o destinaţie comercială, una de spaţii de birouri, sau chiar rezidenţială. Revenită în proprietate privată, clădirea impunătoare de pe strada Domnească îşi aşteaptă cu încredere un nou început şi o nouă formă sub care să redevină una din clădirile de vază ale oraşului”.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite