22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Toţi mistreţii din Pădurea Gârboavele vor fi ucişi (FOTO)
Toţi mistreţii din Pădurea Gârboavele vor fi ucişi (FOTO)

Pericol, după ce un focar de pestă porcină africană a fost descoperit în pădurea Gârboavele, din judeţul Galaţi, unde au fost găsiţi doi mistreţi morţi. (Subiect despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "Pestă porcină la Gârboavele”). S-a confirmat că aceştia au pesta porcină, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat la Prefectura Galaţi, a decis să se ia măsuri imediate.

În primul rând, toţi porcii mistreţi din pădure, aproximativ 40 de exemplare vor fi vânate. "Au fost astfel instituite măsuri special, măsuri care vizează zona infectată de 8 km şi 5 km zona de tampon, măsurile vizează metodele special de vânătoare prin pândă şi dibuire, dar şi măsuri de igienă şi restricţionare a mişcării animalelor", a precizat Petrica Paţilea, purtător de cuvânt Prefectura Galaţi. În mod normal, cota de vânătoare în zona era de 21 mistreţi, dar acum vor fi eradicaţi toţi cei 40 de porci care, potrivit statisticilor, ar fi în zonă.

Vizitatorii sunt atenţionaţi să nu intre în pădure

Numărul mare de câini vagabonzi din pădure ar putea face însă inutilă vânătoarea mistreţilor, deoarece şi câinii pot transmite boala dacă se ating de resturile unui mistreţ infectat.

"Ultima soluţie va fi împuşcarea câinilor. Eu totuşi sper să fie limitat numărul câinilor prin alte metode deoarece în zonă sunt mulţi vizitatori şi ar auzi împuşcături, probabil ar reclama sau s-ar speria. În ceea ce priveşte vânarea misteţilor care vor mai fi găsiţi în viaţă, mai mult de 5 vânători nu vor fi pentru că aşa cum spuneam, conform planului de măsuri, vânătoarea colectivă este exclusă în aceste situaţii, deoarece se dislocă efectivele de mistreţi. Recomand celor care vin în zona de picnic, să nu iasă din zona grătarelor, să nu intre în pădure, deoarece ar putea călca în excrementele unui mistreţ infectat şi vor duce boala în gospodării", a spus Adrian Alexandru, director AJVPS Galaţi.

Animalele de la Zoo Galaţi, în pericol

În pădure, unde vin mii de oameni la sfârşit de săptămână, există şi Grădina Zoologică, unde sunt 22 de porci vietnamezi şi un mistreţ. Pentru ca boala să nu ajungă la ei purtată de vizitatori, s-au pus covoraşe cu dezinfectant la căile de acces şi s-a verificat integritatea gardurilor. "Întreg perimetrul este împrejmuit cu un gard cu soclu de beton si ca atare nu pot intra animale sălbatice din afară grădinii. Am luat si măsura ca la fiecare poartă de acces să instalăm covoraşe pe care le-am dat cu un dezinfectant concentrat", a precizat Matei Roşca , manager Zoo Galaţi.

Medicul veterinar de la Zoo Galaţi monitorizează atent, mai ales suinele din complex. "De când s-a declanşat această epidemie s-au făcut controale clinice periodice. La celelalte animale nu se poate transmite (n.r. - virusul), în schimb pot fi purtătoare de virus", a spus dr. Daniel Gâscă, medic veterinar Zoo Galaţi.

Dacă pesta porcină va apărea în Grădina Zoologică sau la gospodăriile satelor din jur se va trece la eutanasiere. Deocamdată însă, doar porcii mistreţi din pădure vor fi ucişi de vânători.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite