Ordonanţa de Urgenţă nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020 (POC 2014-2020), în contextul crizei provocate de COVID-19, a fost văzută ca o rază de speranţă de categoriile de întreprinderi mici şi mijlocii cărora li se adresa. Microgranturile de până la 2.000 euro ofereau micilor întreprinzători sprijinul necesar să treacă peste perioadele de restricţii în care şi-au redus activitatea drastic.
Numai că acum, la mai bine de 2 ani de când au accesat aceste fonduri nerambursabile, sute de IMM-uri primesc pe bandă rulantă decizii de recuperare integrală sau parţială a ajutorului de stat acordat în 2020.
Un mic întreprinzător, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru Monitorul de Galaţi că s-a trezit cu decizia care este motivată că bilanţul pe 2019 pe care l-a prezentat atunci şi în baza căruia a primit micrograntul de 2000 euro nu este bun. „Nu în baza acestui bilanţ am primit banii? Nu l-au verificat atunci şi m-au declarat eligibil? Atunci era bun şi acum nu mai este bun? Este o bătaie de joc! Eu îi voi da în judecată şi sunt sigur că voi câştiga. Problema cea mare este că până mă judec, eu trebuie să returnez integral banii acum, la care se mai adaugă şi dobânda pentru 2 ani. Pentru mine este o sumă mare pe care nu am de unde să o dau pe loc. Probabil dacă nu am dat faliment atunci, în pandemie şi restricţii, voi da acum”, ne-a declarat patronul unui IMM.
Acesta nu este un caz izolat. La nivel naţional s-au emis mii de astfel de decizii de recuperare a ajutorului de stat primit în 2020.
Deciziile de recuperare ajung la beneficiari prin intermediul Agenţiei pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului (A.I.M.M.A.I.P.E.) structură aflată în subordinea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.
De la A.I.M.M.A.I.P.E. Constanţa, structura regională care are în portofoliu judeţele Galaţi, Brăila, Buzău, Constanţa, Tulcea şi Vrancea, am aflat că în prima sesiune a Măsurii 1 din cadrul acestui program au depus solicitări 2475 de IMM-uri din care au fost eligibili pentru a primi ajutoare de stat 1397. În ultimele două săptămâni, pentru această măsură au primit deja, până la acest moment, decizii de recuperare integrală 98 de IMM-uri.
În cadrul celei de-a doua sesiuni a acestei măsuri, au fost depuse 2700 de solicitări dintre care au primit fonduri nerambursabile un număr de 2006 de solicitanţi. Pentru aceştia au fost emise 99 de decizii de recuperare integrală.
După cum ne-a declarat directorul executiv al A.I.M.M.A.I.P.E. Constanţa, George Fulină, săptămâna trecută au mai fost primite spre a fi comunicate alte 15 decizii de recuperare parţială însă în aceste cazuri nu este vorba despre sume mari, cu precizarea expresă că aceasta este situaţia în momentul de faţă. De asemenea, o parte dintre deciziile de recuperare a sumelor sunt rezultatul şi al unor controale ale Curţii de Conturi ce trebuie puse în executare.
Potrvit unor surse de la nivel central, se pare că acesta este doar începutul şi că multe IMM-uri care au primit ajutoare de stat în perioada pandemiei, sprijin ce a fost acordat pe repede înainte, vor fi luate la puricat atât actele cât şi activitatea şi vor avea de dat banii înapoi.