23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şi căminele studenţeşti îşi montează centrale termice proprii
Şi căminele studenţeşti îşi montează centrale termice proprii

Nici măcar unul din cele nouă cămine studenţeşti ale Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi nu va mai fi racordat, în această iarnă, la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, a anunţat prorectorul instotuţiei, Adrian Lungu. Faptul că instituţii publice renunţă la încălzirea în sistem centralizat nu mai este o noutate pentru Galaţi. Reamintim că, în această vară, Consiliul Judeţean Galaţi a decis montarea de centrale proprii la opt apartamente de tip familial care până acum fuseseră branşate la sistemul de încălzire centralizată şi tot în această vară, Consiliul Local Galaţi a aprobat montarea de centrale termice la o creşă şi o grădiniţă (din Ţiglina şi Micro 19). “

Nu este vorba că avem sau nu încredere în asigurarea agentului termic, dar nu vrem să riscăm să ţinem în frig copiii pe care îi avem în grijă”, a declarat, în vară, dr. Ciprian Groza, director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Galaţi.   

Revenind la asigurarea agentului termic pentru studenţi, trebuie spus că ultimele două cămine care mai rămăseseră branşate la sistemul centralizat de furnizarea agentului termic - căminele I A şi I B, de la ASE – urmează să primească, în această iarnă, agent termic de la o centrală ce urmează să fie montată, a adăugat prorectorul, precizând că există fonduri alocate de la minister pentru această investiţie şi că în prezent “suntem în faza de licitaţie. Centrala va deservi cele două cămine, dar şi fostul sediu al Facultăţii de Chimie, precum şi decanatul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi corpurile de clădire de acolo. Termenul de finalizare a lucrării este de 60 zile”. 

Potrivit lui Adrian Lungu, clădirile vor primi agent termic de la noua centrală termică “cel târziu la mijlocul lunii decembrie”, iar până atunci studenţii de acolo vor primi căldură tot de la CET, “asta, dacă se va mai furniza. Dacă nu, dacă va fi ca anul trecut, din nou vom avea facturi mari la energia electrică, pentru că studenţii se încălzesc cu corpuri electrice de încălzit”. De altfel, furnizarea agentului termic în zonă pare să fie o problemă chiar şi în această perioadă, şeful departamentului Cămine-Cantine, Bogdan Rodeanu, anunţând că “CET tocmai ne-a informat că se opreşte furnizarea apei calde menajere pentru că a apărut o avarie în zonă”.

În rest, toate celelalte şapte cămine studenţeşti (şase în campusul universitar Al. Ioan Cuza şi unul, pe Basarabiei) au centrale proprii, astfel încât niciunul din cei 2.875 de studenţi (capacitatea căminelor, comunicată de prorectorul unieversităţii) să nu tremure de frig la iarnă. 

Cât priveşte regia de cămin, deocamdată ea nu a fost stabilită pentru anul universitar 2015-2016, însă “nu vor fi diferenţe majore”, a precizat şi Bogdan Rodeanu, adăugând că anul trecut, regia de cămin a fost cuprinsă între 105 şi 107 lei/ lună/ student, excepţie studenţii orfani de ambii părinţi sau cei cu părinţi cadre didactice – cazuri care, potrivit legii, sunt scutite de la plata regiei de cămin. 

“Nu ştim încă regia de cămin, pentru că se va face un calcul în funcţie de gigacaloriile consumate. În plus, s-a modificat preţul la gazele naturale, noi am schimbat şi furnizorul de energie electrică - o cumpărăm la un preţ aproape pe jumătate cât dădea înainte - deci încă se fac calcule”, a adăugat şi prorectorul Adrian Lungu.


Articole înrudite