Angajaţii combinatului siderurgic Liberty Galaţi sunt agitaţi şi îngrijoraţi de când a început să circule un zvon care anunţă că singurul furnal care mai funcţionează pe platforma siderurgică va fi închis în prima jumătate a lunii septembrie.
„La începutul celei de-a doua săptămâni a lunii septembrie Liberty Galaţi opreşte singurul furnal rămas în funcţiune. Ei spun că pentru 2 luni, dar financiar vorbind nu au niciun câştig decât dacă îl opresc cel puţin 6 luni. Costul repornirii furnalului este de peste 25 milioane de euro. Dacă opreşte furnalul trebuie să oprească tot fluxul cald (aglomerare, furnal, oţelărie şi turnare continuă). Anul trecut Liberty Galaţi a avut un profit declarat de 350 milioane euro. Acum opreşte furnalul din lipsă de materii prime. Nu au mai dat bani pentru achiziţie de materii prime”, ne-a transmis un cititor fidel al cotidianului nostru care doreşte să-şi păstreze anonimatul.
Pe de altă parte, multe voci din combinat spun că furnalul va fi închis definitiv din cauza lipsei comenzilor, a preţurilor enorme la gaze şi energie electrică, a stocurilor de produse siderurgice acumulate de clienţii tradiţionali şi a preţurilor de dumping practicate de unităţile siderurgice din est.
Ca urmare a îngrijorărilor salariaţilor combinatului de la Galaţi, conducerea Liberty Galaţi a transmis un mesaj intern siderurgiştilor prin care a dorit să explice contextul pieţei de oţel şi planul operaţional pentru săptămânile şi lunile care urmează:
„În primul rând, piaţa de energie şi impactul său asupra inflaţiei: preţurile energiei au crescut masiv în Europa pe fondul creşterilor preţului la gaz, care a atins cote-record. Acestea au condus la inflaţia care pune presiune pe economia majorităţii ţărilor şi pe capitalul de lucru al industriilor energo-intensive, de aceea multe companii şi-au redus producţia. În cadrul asociaţiilor profesionale, colaborăm cu mari companii industriale şi solicităm suportul Guvernului pentru industria românească în această perioadă.
Cel de-al doilea factor important este piaţa de oţel: cerere de oţel la nivel european a înregistrat o scădere în majoritatea segmentelor în al doilea semestru al anului 2022. Această scădere a fost determinată în principal de stocurile excesive, ca urmare a preocupărilor legate de aprovizionare în contextul războiului din Ucraina, dar şi de o creştere mare a importurilor în Europa la preţuri de dumping. Pieţele de construcţii şi infrastructură sunt într-o situaţie mai bună, ceea ce se potriveşte cu portofoliul nostru, dar - în afară de câteva semne de revigorare - majoritatea analiştilor estimează că cererea va stagna o perioadă înainte de a-şi reveni spre sfârşitul anului.
În acest moment continuăm activitatea combinatului în mod normal, iar săptămânile viitoare vom analiza piaţa şi costurile noastre operaţionale şi vom evalua o serie de modalităţi prin care putem să gestionăm în mod responsabil această situaţie”, se arată în mesajul trimis angajaţilor de către Sandip Biswas (Interim CEO for LIBERTY Primary Steel and Mining).
ABIEC: Orice închideri temporare riscă să devină definitive
De altfel, zilele trecute, Asociaţia Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), din care face parte şi Liberty Galaţi, a tras un semnal de alarmă legat de situaţia fără precedent din piaţa energiei, care a condus deja la închiderea a numeroase fabrici şi care pune în pericol cea mai mare parte a industriei româneşti şi solicită luarea de măsuri de către Guvern.
„Atragem atenţia factorilor interesaţi că orice soluţie pe piaţa energiei care presupune majorarea costurilor plătite de industrie, de marii consumatori, îi împinge pe aceştia în incapacitate de plată, cu consecinţe dezastruoase asupra economiei naţionale şi, în ultimă instanţă, a securităţii şi stabilităţii statului.
Credem cu tărie că soluţiile care trebuie adoptate trebuie să vizeze împărţirea echitabilă a poverii crizei, în sensul prezervării unei profitabilităţi rezonabile a tuturor actorilor implicaţi în piaţa energiei. Constatăm, din propunerile făcute de organizaţiile mai sus amintite, absenţa acestor preocupări precum şi ignorarea unor mijloace simple de atingere a acestor scopuri. (...) Industria a plătit deja un preţ nejustificat de mare al crizei prin închideri totale sau parţiale de capacităţi la Azomures, ALRO, ALUM, Chimcomplex etc., închideri care, sperăm noi, să fie temporare, dar care, din cauza măsurilor propuse, riscă să devină definitive şi să se extindă şi la alţi actori din industrie, în cascadă, în timp ce industria din celelalte state membre ale Uniunii Europene a fost sprijinită prin diverse mijloace pentru a putea supravieţui crizei.
Atragem atenţia că intrarea industriei în incapacitate de plată nu va avea doar consecinţe economice, ci şi cu puternic impact social, întrucât familiile lucrătorilor disponibilizaţi ca urmare a preţurilor aberante ale utilităţilor nu vor mai putea să-şi acopere traiul zilnic în prag de iarnă”, arată ABIEC într-un comunicat de presă.
Rămâne de văzut în următoarele săptămâni cum va gestiona Liberty Galaţi situaţia clară de criză prin care trece laolaltă cu întreaga industrie românească.