22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoală în frig la Schela. Elevii învaţă în containere - FOTO
Şcoală în frig la Schela. Elevii învaţă în containere - FOTO

În comuna Schela, şcoala din localitatea a intrat într-un program de reabilitare energetică, aşa că, de la începutul anului şcolar, se învaţă în containere prevăzute cu aer condiţionat şi acum calorifer. Deocamdată, în şcoala de unde s-au scos caloriferele şi parchetul, spun părinţii, nimeni nu a început lucrările.

Din păcate, m-ai ales dimineaţa, când afară era ger şi de minus 12 grade, în containere era foarte frig. Mulţi copii au şi răcit, alţii se duceau vineţi de frig acasă şi spuneau că nu mai vor la şcoală. În plus, instalaţia electrică este supraîncărcată, iar prizele, spun părinţii, au luat foc de mai multe ori. „De două ori a luat priza foc în clasă, în prima clasă, primul container. Fac improvizaţii, să stea copiii în bombă cu ceas”, se plângea o mămică.

Părinţii şi bunicii nu ştiu ce să mai facă. „Fetiţa mea s-a îmbrăcat de acasă destul de bine, dar când a venit de la şcoală a zis că nu se mai duce la şcoală dacă e la fel de frig. Şi îmbrăcată cu mai multe rânduri de haine, cu dresuri, iegări, blugi, şosete, tot a fost frig. Un copil dintr-o clasă mai mică a ajuns cu mâinile îngheţate, aproape vinete, acasă, altul cu picioarele umflate de la frig, ce am auzit că spuneau copiii. Acum vor să tragă iar nişte cabluri, să improvizeze, să mai aducă calorifere, asta e bombă cu ceas. Dacă ei trag şi fac improvizaţii, riscăm ca să ia foc aici şi copiii să fie în pericol de incendiu. Şi aşa, în noiembrie s-a supraîncălzit o priză, nu ştiu dacă a luat foc, dar sigur s-au topit prizele”, spunea Marian Latu, părinte.

Mulţi au şi răcit. „Eu am patru nepoţei care sunt în ciclul primar la şcoala din comuna noastră şi toţi sunt bolnavi, sunt răciţi, s-au îmbolnăvit de la frig, mi-au spus nepoţeii că nu se dă drumul la căldură, că le îngheaţă mâinile pe pix şi de aceea s-au îmbolnăvit”, spunea Nicolae Milea, bunic.

Toţi vor o şcoală reabilitată, dar părinţii cred că trebuia altă soluţie care să ţină cont şi de copii, şi de sănătatea lor. „Nu e rea ideea cu aceste containere, dar nu aşa. Că dacă se dădea drumul la lucrări la şcoală de când a început anul şcolar, era ceva, dar aşa nu s-a dat drumul la treaba nici la grădiniţă, nici la şcoală, toată lumea stă pe loc. Dar au scos caloriferele şi parchetul din şcoală. Trebuiau să o facă de abia după ce erau siguri când încep lucrările, aşa mai puteau sta copiii în şcoală. Păi pot să fie două luni de iarnă cu minus 20 de grade, ce fac cu ei când e minus 20 de grade? Sau zăpadă de un metru? Înotam pe la containere?”, se întreba revoltat alt părinte.

Abia după ce părinţii s-au revoltat, s-a luat de joi decizia ca elevii de la clasele 1-4, cei care învăţau dimineaţa, să facă şcoală online şi doar cei mari să facă fizic în containere, deoarece de la prânz se mai încălzeşte. „Aici în module, dimineaţa învaţă doar 5 clase, în jur de 84 de copii, datorită temperaturilor din ultimele două nopţi, sub 10-12 grade celsius, am consultat doamnele învăţătoare şi au spus că la 8 era rece, abia după ora 9 copiii şi-au dat hăinuţele jos. Astăzi şi mâine, copiii să înveţe în online. Vom vedea în alte zile. În clase mai apoi se face cald, dar tot mai ies copiii afară, se face frig apoi, noi încercăm să le oferim toate condiţiile”, spunea Luiza Dumitraşcu (foto jos ), director şcoala din Schela.

Şi în clasele încălzite de peste noapte, ceea ce spun părinţii, nu se întâmplă deobicei, temperatura în jurul orei 10 era de 19 grade. Dimineaţa, şi dacă şcoala nu e încălzită, aşa cum susţin părinţii, peste noapte, era mult mai frig. „Ieri, sălile de clasă erau îngheţate, azi-noapte au dat drumul la căldură, au montat stingătoare, mă mir că nu au plantat şi flori pe culoarul acesta, probabil că ştiau că veniţi dvs. aici. Ieri, zilele trecute a fost frig şi nu s-a putut învăţa. Este suprasolicitată şi reţeaua electrică şi, din ce ştiu, instalaţia e improvizată”, a spus şi Cristi Baranga, consilier local.

Primarul din comună se disculpă, este treaba celor de la şcoală, el încearcă să aducă mai multe mijloace de încălzire şi va trage un alt cablu electric. Nu s-au apucat încă efectiv de reabilitatea şcolii, deoarece licitaţia încă nu e finalizată. „Într-un singur modul e mai rece. Am venit la şcoală, într-adevăr a fost rece, nu ştiu când au fost băgate în priză aerul condiţionat pe căldură şi caloriferul electric, s-ar încălzi în jumătate de oră dacă nu s-ar «fâţâi» pe uşile alea. Se iese direct, asta am putut improviza. E şi datoria şcolii să îşi ia stingătoare, dacă le-au adus azi-noapte, e foarte bine. Ieri am venit cu un cablu gros din şcoală, am mai montat câte o priză în fiecare container. E sigură instalaţia, da. Despre reabilitarea şcolii, nu au început lucrările, este în licitaţie, nu am putut începe anul şcolar în şcoală pentru că nu aveam cum să îi mut pe elevi în octombrie-noiembrie, unde găseam repede şi containere? Nu am avut altă soluţie, şcoala trebuie reabilitată”, spune Maricel Petrea, primar comuna Schela.

Nu se ştie deocamdată cum va evolua situaţia la "şcoala-container" din Schela. Galerie de imagini, mai jos!

  • Galerie Foto:

Articole înrudite